Slovenija rešava probleme oko Roma

Slovenački premijer Janša traži od ombudsmana Matjaža Hanžeka da se odmah izvini svim državljanima zbog štetnog ponašanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

11:12

Default images

"Ovoga puta njegovo blaćenje Slovenije pred međunarodnim institucijama prešlo je sve granice, a tako i njegov pokušaj da odgovornost za posledice svojih aktivnosti pripiše drugima", piše u premijerovom saopštenju. Do sukoba između premijera i ombudsmana došlo je juče u vezi sa preseljavanjem Roma iz zaseoka Ambrus.

Slovenački premijer je reagovao na jučerašnje saopštenje ombudsmana i naglašava da nije prvi put da Matjaž Hanžek svojim neodgovornim ponašanjem šteti funkciji koju obavlja.

Reagovao je povodom oštrih optužbi ombudsmana da je vlast u Sloveniji, reagujući smeštanjem Roma u Centar za strance, poklekla pod pretnjama linčom grupe ljudi, što predstavlja kraj pravne države.

Ombudsman je o ovim događajima obavestio i nadležne institucije Saveta Evrope, što je premijerov kabinet ocenio  kao "tuženje Slovenije". U premijerovom prvom saopštenju ombudsman je optužen da nerazumno, neodgovorno i neosnovano blati Sloveniju, a prebacuje mu se i da do sada nije doprineo ništa da se romski problem reši, iako on postoji već godinama.
Romi u Sloveniji (Delo)
Hanžek je, u svom saopštenju za javnost, premijerovo saopštenje ocenio kao prikrivenu pretnju i otvoreni poziv u lov na njega i njemu bliske.

U međuvremenu, evropski komesar za ljudska prava Tomas Hamarberg je, kako javljaju slovenački mediji, dobio pismo slovenačkog ombudsmana i tražio dodatne informacije o preseljenju Roma od ministra unutrašnjih poslova Slovenije.

Tim povodom je Evropska komisija saopštila da nasilje nije primeren način za rešavanje sporova i dodala da su jednake mogućnosti i nediskriminacija temeljna načela i prava u EU. Evropska komisija smatra da je nesporno da je većina romskog stanovništva u Evropi potisnuta na rub društva i da je njihova socijalna isključenost trenutno jedan od najozbiljnijih socijalnih problema u Evropi.

Opširnije o ovoj temi, koja potresa Sloveniju već više dana, možete čitati u Temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: