Povišice za radnike u kulturi

Plate zaposlenih u kulturi biće veće u proseku 38 odsto do kraja sledeće godine, dogovorili su resorni ministri i sindikati.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

16:54

Default images

To je najznačajnije povećanje zarada umetnicima u skorije vreme. Cilj Vlade Srbije je bio da obezbedi bolje uslove za rad, ali pojedini umetnici sumnjaju da se to povećanje dešava uoči početka izborne kampanje. Povećanje će važiti na celoj teritoriji Srbije.

Glumci će dobiti znatna povećanja prihoda zahvaljujući protokolu koji su u Vladi potpisali resorni ministri i predstavnici sindikata zaposlenih u kulturi.

Protokol o povišicama se odnosi na kraj ove i početak sledeće godine. Ministar kulture Dragan Kojadinović kaže da su zadovoljni time što mogu da pomognu umetnost.

"Više niko ko je zaposlen u kulturi, niko od kulturnih radnika, više nema takvu platu koja vređa njegovo dostojanstvo. Mislim da je to odlična platforma da mi, ili neki drugi članovi Vlade, naprave još bolje iskorake u tom pravcu", kaže on.

"Kruna jednogodišnjih pregovora"

Više novca za umetnost
Zoran Đuričić, iz Granskog sindikata kulture i umetnosti Nezavisnost, kaže da su to povećanje umetnici dugo čekali i da će se njihov položaj popraviti.

"Taj kolektivni ugovor je potpisan, imali smo jedan protokol koji je sada dopunjen. Dobili smo više nego što smo planirali, uzimajući u obzir inflaciju koja je na nižem nivou od projektovane", kaže on.

Protokol znači da će plate glumca, prvaka baleta, dirigenta i reditelja za novembar ove godine biti 503 evra, a novembra sledeće 619 evra. Fizički radnik u pozorištu će krajem sledeće godine imati 141 evro.

Upravnik Ateljea 212 Svetozar Cvetković kaže da je to kruna jednogodišnjih pregovora i da je protokol veliki uspeh, kojim država pokazuje da vodi računa o kulturi. Ipak, on smatra da i taj potez može biti tumačen kao najava izbora i političke kampanje.

"To je u dobroj meri to, kroz sisteme kroz koje smo prolazili, kroz ratove kroz koje smo prolazili, time se odveć lako manipulisalo. I prethodni sistem se tu opekao, u toj molbi i želji, u toj floskuli da para vrti gde burgija neće. Mislim da to ne prolazi", kaže on.

Poslednji referendum pokazao je da država, u slučaju potrebe, uvek koristi javne ličnosti kao nosioce javnog mnjenja ne bi li ojačala svoju poziciju. Cvetković se nada da toga više neće biti u zemlji koja je za kulturu i nauku izdvajala manje od pet odsto budžeta.

Inače, Vlada Srbije je danas donela i odluku o obrazovanju Komisije za utvrđivanje predloga za dodelu nacionalnih penzija istaknutim umetnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: