Sud odbacio zahtev Varvarinaca

Nemački Savezni sud u Karlsrueu odbacio zahtev građana Varvarina.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

11:36

Default images

Građani Varvarina traže odštetu od nemačke države zbog žrtava koje su pretrpeli u napadu tokom NATO-intervencije u Srbiji. U obrazloženju odluke suda navodi se da međunarodno ratno pravo priznaje samo zahteve za odštetu među državama, a ne i zahteve oštećenih pojedinaca prema državama.

U bombardovanju mosta u Varvarinu 30. maja 1999. poginulo je 10 osoba, a 17 ih je povređeno. Porodice poginulih i povređenih od Nemačke traže odštetu od oko 550.000 evra. U tom napadu poginula je i 15 godina stara Sanja Milenković, čiji otac navodi da je cilj tužbe dokazati da je u Varvarinu počinjen zločin. "Sanja i ostale žrtve su zaslužile da mi učinimo sve da pravda bude zadovoljena i da svetska javnost čuje makar deo istine o zločinima koje je NATO učionio u našoj zemlji tokom agresije 1999."; kaže Milenković.

Milenković navodi da porodice nisu imale sredstava da tuže sve koji su učestvovali u agresiji i da je tužba protiv Nemačke podneta uz pomoć Udruženja pacifista Projekat tužbe protiv NATO-a, iz te zemlje. "Nemački avioni i nemački piloti tog dana nisu dejstvovali, ali nNemačka je, po nama i mišljenju advokata, saučesnik u tom zločinu jer je u NATO-u", kaže on.

Žalbu su, pre dolaska do najviše sudske instance u Nemačkoj, odbacili niži sudovi u Bonu i Kelnu. Savezni sud u Karslueu u presudi navodi da mere koje je Bundesver preduzeo kao podršku napadu nisu bile takve da bi iz njih mogla da se izvede suodgovornost.

Milenković navodi da njihovi advokati razmatraju da li će uložiti žalbu Ustavnom sudu Nemačke, a zatim i Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: