"Ahtisari za uslovnu nezavisnost"

Skica predloga rešenja Kosova formalno ne pominje nezavisnost, ali ta rešenja vode nezavisnosti, piše prištinski Ekspres.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2006.

12:58

Default images

U ovom predlogu ne navodi se pojam "nezavisnost", piše Expres, i ocenjuje da je u pitanju ograničen suverenitet – bez mesta u UN-u, bez ministra inostranih poslova i bez vojske. Prema Ekspresu, kosovski paket od 53 strane, specijalnog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija, koji je 21. oktobra upućen Kontakt-grupi, sadrži uvodni deo i 11 aneksa. Hua Đijang kaže da predlog još nije gotov.

U aneksima su pojedinačno regulisane sve oblasti u kojima je do sada pregovarano u Beču, počev od ljudskih prava i prava nacionalnih zajednica.

Završni aneks reguliše organizovanje novih kosovskih izbora nakon što Savet bezbednosti da "zeleno svetlo". U preambuli Ahtisarijevog paketa ne navodi se pojam nezavisnosti, ali se na osnovu kompetencija koje Priština treba da dobije, izvodi zaključak da će Kosovo imati ograničenu suverenost, bez mesta u Ujedinjenim nacijama, bez ministarstva spoljnih poslova ili vojske.

Na drugoj strani, Kosovo bi trebalo da uživa pravo na zaključivanje međunarodnih ugovora i učlanjivanje u međunarodne organizacije. Ovo je najvažnija stvar koja se tiče statusa, kazao je jedan neimenovani predstavnik Kontakt-grupe.
Ekspres tvrdi da Ahtisari, pre nego što s ovim predlogom izađe pred Savet bezbednosti, očekuje sugestije članica Kontakt-grupe. Prema ovom dnevniku, Ahtisari planira da kosovski paket prezentira Savetu bezbenosti u januaru.

Zbog toga što Rusija predsedava Savetu bezbednosti prvog meseca naredne godine, postoji i mogućnost da Ahtisari njegove preporuke uputi u februaru, kada dnevni red bude utvrđivao naredni predsedavajući, Slovačka.

Scenario nakon usvajanja nove rezolucije o Kosovu, odnosno ukidanja Rezolucije 1244, kao jedine preostale formalne veze Kosova s Beogradom, sastojao bi se u usvajanju novog ustava u kosovskoj skupštini, proglašavanju nezavisnosti i angažovanju vlade u Prištini na pojedinačnom priznavanju nezavisnog Kosova i njegovom učlanjenju u međunarodne organizacije.

Đijangova: Još se radi na predlogu

Portparolka Martija Ahtisarija Hua Đijang nije želela da komentariše detalje teksta koji je objavio prištinski Ekspres, ali je za B92 rekla da predlog za budući status Kosova još nije gotov i da se to može očekivati tek krajem godine:

"Nismo još završili tekst predloga, koji je od nas tražila Kontakt-grupa, i dalje radimo na njemu. Nameravamo da ga završimo do kraja godine, kako je to Kontakt-grupa i zatražila u izjavi od 20. septembra u Njujorku", kaže ona.

"U međuvremenu smo imali sastanke sa članicama Kontakt-grupe, kako bismo razmenili mišljenja o preliminarnim idejama, koje je predstavio specijalni izaslanik. Na poslednjem sastanku u Beču razgovarali smo o tim idejama, a specijalni izaslanik će sazvati još jedan sastanak u prvoj polovini novembra, da bismo nastavili raspravu", navodi Đijangova.

"Hoću da napomenem da konačni predlog još nije završen, na njemu još radimo,“ kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: