Marković: Demokratija, diktatura

Predsednik Skupštine najavio da će sednicu Skupštine na kojoj će biti proglašen novi ustav zakazati za 5. novembar.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 29.10.2006.

16:19

Default images

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković izjavio je da su oni koji su izašli na referendum pokazali da veruju u demokratsku državu i da znaju da ona ne može da postoji ako nema ustav. On je rekao da će, ukoliko novi ustav bude potvrđen, zakazati sednicu Skupštine Srbije za 5. novembar u Domu narodne skupštine (bivša Savezna skupština), na kojoj će biti proglašen novi ustav.

"Nadam se da će svi izvući nauk iz onog što se dešavalo u ova dva dana", rekao je Marković na konferenciji za novinare. On je rekao da je tužan "zbog svih građana koji danas nisu izašli" na referendum, jer im je to "bila prva prilika, a verovatno i poslednja". On je dodao da su pojedini političari zaboravili da bi "neuspeh referenduma značio prizivanje protektorata ili diktature".

Predsednik Skupštine je ocenio da su "građani i građanske Srbije prvi put u prilici da glasaju dva dana, kada je u pitanju važna tema za državu". On se zahvalio Savetu Evrope, Evropskoj uniji, Ruskoj uniji na posmatračima, "jer je za Srbiju od izuzetne važnosti da ima tačne podatke na referendumu".

"Parlamentarni izbori odmah"

Slobodan Vučetić ne očekuje da će istovremeno biti održani predsednički i parlamentarni izbori, iako je to moguće i ekonomičnije.

Dosadašnji predsednik Ustavnog suda Srbije je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da nakon donošenja novog ustava očekuje politički dogovor o održavanju parlamentarnih izbora u decembru.

Predsedničke izbore, prema njegovim rečima, treba očekivati početkom 2007, a za lokalne izbore je potreban dogovor o izmeni zakona koji uređuje tu oblast.

Vučetić je rekao da očekuje da se političke stranke dogovore da naprave malu izmenu zakona kojom bi se skratio rok za izbornu kampanju sa 45 na 30 dana.

Vučetić očekuje i da će, istog dana kada bude usvojen ustav, biti usvojen i ustavni zakon, koji treba doneti dvotrećinskom većinom. Tim zakonom bi se odredili rokovi za izborne radnje, a datum izbora će biti rezultat političkih dogovora.

Prethodno je bivši sudija Vrhovnog suda, Zoran Ivošević, rekao da bi, da je referendum bio nesupešan, postojala dva rešenja: ponavljanje referenduma ili izbori za ustavotvornu skupštinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: