RIK, CeSID: Ustav potvrđen

Rezultati CeSID-a pokazuju da je za predlog ustava glasalo 51,4 odsto ukupnog broja birača, rezultati RIK-a na 10 odsto birača: 51,6.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 29.10.2006.

10:29

Default images

Izlaznost je bila 53,3 odsto, rezultati su CeSID-a sa uzorka od 600 biračkih mesta. Prema tim podacima, glasao je tri miliona 541.281 birač, a "da" je zaokružilo tri miliona i 415.354 birača. To je 94.000 glasova više od potrebnog minimuma. Republička izborna komisija obradila je 10,6 odsto biračkog tela, izašlo je na glasanje 53,66 odsto birača, a za predlog ustava glasalo 51,46 odsto.

Izlaznost u poslednjim satima referenduma očigledno je presudno doprinela njegovom uspehu.

Najveći odziv, prema CeSID-u, bio je na Kosovu - 90.036, odnosno 90,1 odsto, a najmanji u Vojvodini - 45,9 odsto. U Vojvodini je za ustav glasalo 42,7 odsto od ukupnog broja birača. U Beogradu je odziv bio 53,1, a za ustav je glasalo 51,8 odsto od ukupnog broja. U centralnoj Srbiji glasalo je 56,1 odsto, a za ustav 54,6 odsto.

U Novom Pazaru je na referendumu glasalo 61,86 odsto birača, rezultati su Opštinske izborne komisije, a većina je glasala za predlog ustava, rekao je predsednik Komisije Željko Tiosavljević. Približno isti odziv bio je i u Tutinu i u Sjenici.

Vodeće svetske stanice i danas su izveštavale o referendumu u Srbiji. Akcenat su stavile na malu izlazost i činjenicu da dva miliona Albanaca sa Kosova nisu imali pravo glasa na referendumu.

Ozbiljne i manje nepravilnosti

RIK je saopštio da je je referendum uspeo bez većih nepravilnosti, koje bi uticale na ishod referenduma. Međutim, Centar za slobodne izbore i demokratiju naveo je da su, od njihovog uzorka biračkih mesta, na osam mesta uočene ozbiljne nepravilnosti - nekim građanima dozvoljeno je da glasaju bez lične karte ili za više osoba, a nekim porodicama da zajedno glasaju iza paravana.

Prema njihovim podacima, bilo je nekoliko desetina nepravilnosti, ali ih je manje zabeleženo posle 17 časova, nego između 14 i 17 sati. Marko Blagojević iz CESID-a rekao je prethodno da su se članovi biračkih odbora "unervozili", napominjući da glasanje mora stopostotno da odražava volju građana.

"Između dva i pet sati se situacija malo uozbiljila. Mene je sramota da ja 2006. ponovo govorim o tome. Na 600 biračkim mesta 1.200 posmatrača je tu sedelo, oni su makar sprečili ozbiljnije nepravilnosti, tako da je na kraju samo osam biračkih mesta bilo zagađeno takvom glupošću", rekao je Blagojević za B92.

"U Sandžaku je bilo ozbiljnih problema na dva biračka mesta i neko ozbiljno mora da se pozabavi kadriranjem tamo. Neki birački odbori danas su bili isuviše tolerantni prema takvim istupima – to je bila praksa Miloševićevih izbora. Ti ljudi više nikad ne bi smeli da sede u biračkim odborima, ako ništa drugo", rekao je on.

Blagojević navodi da se skupljaju sve nepravilnosti, da ih ima na desetine i da će postati deo CeSID-ovog izveštaja.

U Srbiji je bilo preko 8.000 biračkih mesta, tako da to nije bila pretežna praksa, ali je dovoljno neprihvatljiva, rekao je Blagojević, navodeći da velika izlaznost u poslednjim satima glasanja nije nepoznata kod nas.

Centar za slobodne izbore i demokratiju je saopštio da je prvog dana izlaznost bila oko 17,5 odsto upisanih birača, odnosno oko  milion i 163.000 građana. Prema podacima Republičke izborne komisije, izlaznost je bila je nešto veća, 17,81 odsto.

LDP: 49,7 odsto

Predlog ustava nije dobio zakonom propisanu podršku, jer je uz sve manipulacije i pritiske, na glasačka mesta izašlo svega 49,7 posto birača, naveo je Čedomir Jovanović iz LDP-a.

Novinarima su prikazana tri video snimka, na kojima su aktivisti LDP-a, u akciji dokazivanja postojanja manipulacija, bez ikakvih ličnih dokumenata glasali u tuđe ime u opštinama Stari Grad i Vračar, u centru Beograda. Jovanović je istakao da su u pitanju samo prvi dokazi referendumske krađe kojima raspolaže antireferendumski blok stranaka.

Kontrolori LDP-a podneli su više hiljada prigovora na tok referendumskog procesa. Jovanović je rekao da je LDP obavestio posmatrače Saveta Evrope, Ruske dume i Cesida o svim zabeleženim nepravilnostima.

Prijava i napad

LDP je ranije saopštio da je u Jagodini fizički napadnut kontrolor LDP-a, a da je u Nišu privođen kontrolor te partije.

Predsednik lokalnog odbora Demokratske stranke Srbije u Jagodini Života Starčević negirao je da je aktivista te stranke napao člana Liberalno-demokratske partije na jednom biračkom mestu u tom gradu.

A niška policija podneće prijavu protiv člana Liberalno-demokratske partije Miloša Grozdanovića (22), koji je "narušavao red i mir" ispred biračkog mesta u Nišu tako što je presretao građane koji su dolazili na glasanje i upućivao im pretnje.

Grozdanović je priveden u prostorije Policijske uprave i nakon obavljenog razgovora pušten, a protiv njega će biti podneta prekršajna prijava zbog nedoličnog ponašanja, saopštila je policija.

U LDP-u je rečeno da je Grozdanović bio van školskog dvorišta i da je pratio izlaznost na referendumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: