Obnova Milankovićeve kuće

Započeli su radovi na obnovi rodne kuće istaknutog naučnika Milutina Milankovića u Dalju, u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Petak, 27.10.2006.

17:56

Default images

Povodom 125 godina od rođenja najcitiranijeg naučnika s ovih prostora i tvorca najtačnijeg kalendara, Srbija i Hrvatska napravile su zajednički projekat, a obnova bi trebalo da bude završena za pola godine.

Vlada Srbije izdvojila je sredstva da se potpuno urušena kuća u baroknom stilu obnovi. U kući će biti podignut i spomenik Milutinu Milankoviću i njegovoj uglednoj porodici, koju su činili spisatelji i filozofi.

U drugom delu kuće organizovaće se takmičenja za decu, buduće mlade naučnike.

Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Srbije u obnovu kuće Milankovića uložiće 17 miliona dinara, dok će hrvatsko ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta finansirati unutrašnje uređenje i formiranje obrazovnog centra.

"Potpuno neopravdano, naš najcitiraniji naučnik je zaroboravljen. Njegova rodna kuća je potpuno urušena. Vlada Srbije je izdvojila sredstva za obnovu kuće", kaže ministar za nauku, Aleksandar Popović.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali zvaničnici ministarstava nauke Srbije i Hrvatske, ministar Aleksandar Popović i generalni sekretar hrvatskog ministarstva Želimir Janjić, rečeno je da će lokalne vlasti pokrenuti inicijativu da jedna od ulica u Dalju ponovo ponese ima tog znamenitog naučnika.

Milanković (1879-1958) je bio građevinski inženjer, profesor nebeske mehanike i teorijske fizike na Beogradskom univerzitetu, na kom je osnovao katedru za nebesku mehaniku.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Nemačke akademije nauka. Izradio je i nacrt za reformu julijanskog kalendara, koji je bio prihvaćen na Svepravoslavnom kongresu crkava u Carigradu 1923.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: