Proširenje istrage o jatacima

Drugi opštinski sud u Beogradu proširiće istragu o pomagačima Ratka Mladića, potvrđeno je za B92 u tom sudu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2006.

09:36

Default images

Saslušanje četiri nova osumnjičena zakazano je za 3. novembar. Kako B92 saznaje, istragom će biti obuhvaćeni general Aco Tomić, Nebojša Pavković, i nekadašnji telohranitelj Ratka Mladića Branimir Puhalo. Prema saznanjima B92, najnoviija istraga neće se odnositi na Dragoljuba Ojdanića, Momčila Perišića i Branka Krgu, kako su to preneli neki mediji.

Imena osimnjičenih neće biti saopštena javnosti zbog interesa istrage, kaže portparolka Drugog opštinskog suda Marina Klarić-Živković. Ona podseća da istraga nosi oznaku državne tajne. Istraga je proširena na zahtev tužioca Branka Stamenkovića. Iako je Stamenković tražio da se istraga o "slučaju jataci" proširi na još pet osoba, sud je zakazao saslušanje samo četiri osumnjičena.

Nekadašnji prvi čovek vojne službe bezbednosti, Aco Tomić, nije želeo da govori pred kamerama, ali za B92 kaže da je u novinama pročitao da je njegovo saslušanje zakazano za treći novembar. Tomić tvrdi da nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje.

Prema saznanjima B92, najnoviija istraga neće se odnositi na Dragoljuba Ojdanića, Momčila Perišića i Branka Krgu, kako su to preneli neki mediji.

Krga za B92 kaže da on ni u kom smislu nije pomagao Mladiću: "Nisam dobio nikakav poziv za saslušanje, niti mislim da postoji ikakav razlog da ja takav poziv dobijem. Nisam nikakav Mladićev jatak ili bilo koga, nisam u toku vršenja funkcije nikada, na bilo koji način, štitio Mladića. Prema tome, mislim da za moje pozivanje na odgovornost nema nikakvog razloga, niti da iko ima ijednu činjenicu koja bi me u tom smislu dovodila u vezu s tim", kazao je Krga za B92.

Nebojša Pavković je trenutno u Hagu, a budući da Haški tribunal ima prvenstvo u odnosu na domaće pravosuđe, čak i kada bi bio optužen za pomaganje u skrivanju Mladića, Pavkovićev slučaj morao bi da sačeka dok se ne završi haško suđenje.

Bivši načelnik Generalštaba mogao bi da bude saslušan u ćeliji u Ševeningenu, ali samo ukoliko na to pristane.

Koštunica: Napredak u primeni Akcionog plana

Akcioni plan funkcioniše (FoNet)
Premijer Srbije izjavio je u Nišu da je nekoliko puta razgovarao sa Karlom del Ponte o traganju za Ratkom Mladićem i da je konstatovano da je došlo do napretka u primeni Akcionog plana.

"Svako može da da svoje ocene naknadno, manje ili više subjektivne, ili iz nekih pobuda u koje ne ulazim, ali Akcioni plan funkcioniše", rekao je Koštunica.

Ljajić: Svim snagama tražimo Mladića

Rasim Ljajić kaže da su sve raspoložive snage u Srbiji uključene u lociranje, hvatanje i izručenje Ratka Mladića.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom kazao je tokom posete jugu Srbije da je njegova jučerašnja izjava kako niko više ne računa na dobrovoljnu predaju, pre svega upućena međunarodnoj zajednici kao dokaz da se Mladić uporno traži.

Ljajić nije želeo da komentariše da li će protiv bivših generala Ace Tomića i Branka Krge biti podignute optužnice za pomaganje Ratku Mladiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: