Uhvaćeni "trgovci ljudima"

Slovenačka policija uhvatila kriminalnu grupu koja je od sredine prošle godine u Nemačku ilegalno uvela preko 500 kosovskih Albanaca.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2006.

12:22

Default images

U saradnji sa kolegama iz Nemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske i BiH, slovenački policajci su uspeli da otkriju međunarodnu kriminalnu organizaciju koja je švercovala ljude, mahom kosovske Albance. Tom prilikom je uhapšeno, u Sloveniji i u inostranstvu, 43 pripadnika te organizacije, a za trojicom policija još traga.

Među njima je uhapšen i slovenački policajac koji je radio na slovenačko-hrvatskoj granici i, u zamenu za novčanu nagradu, obezbeđivao švercerima bezbedan prelazak granice sa švercovanim osobama.

Prema rečima vođe kriminalističke policije u mariborskoj policijskoj upravi Marjana Fanka, pomenuto kriminalističko udruženje su vodila dva slovenačka državljanina albanske narodnosti, ali su bili uključeni i državljani Hrvatske i Srbije, koji su ilegalne migrante sa Kosova, preko Srbije, Hrvatske i Slovenije, vozili u zemlje zapadne i severne Evrope.

Austrijski Savezni ured za suzbijanje kriminala saopštio je da su pripadnici kriminalne grupe najčešće u akciju išli odvojeno, samo retko je u koloni bilo više automobila, sa po najviše troje do petoro Albanaca. Banda je od njih naplaćivala po 1.500 do 2.000 evra za ilegalni ulazak u Nemačku.

Broj ljudi koji pokušavaju da ilegalno uđu u Nemačku je poslednjih godina znatno opao, ali i dalje se godišnje zabeleži blizu 20.000 ilegalnih ulazaka, a oko jedne četvrtine od toga otpada na ljude koje u Nemačku ubacuju "trgovci ljudima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: