Počela sezona gripa

Sezona gripa tek predstoji, ali se s početkom školske godine ušlo u period respiratornih infekcija. Pravilno odevanje i vitamin C najvažniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2006.

15:58

Default images

Visoka temperatura, kijavica, malaksalost i glavobolja, samo su neki od simptoma koje osećaju mnogi u Srbiji. Epidemiolog Predrag Kon kaže da je u Beogradu već registrovano preko 16.000 obolelih. Vakcinisanje protiv gripa kasni, ali se ozbiljnije posledice ne očekuju, jer virusi najčešće u Srbiju dolaze tek krajem godine.

Ovaj oktobar jedan je od najtoplijih koji se pamte. Najveća dilema pri izlasku iz kuće jeste kako se obući. Izabrati adekvatnu garderobu i jeste prvi korak da se sačuvamo od bolesti, kaže epidemiolog Predrag Kon.

"Može se reći da je verovatno neprilagođeno ponašanje u odnosu na temperature, preterano oblačenje, a isto tako i suprotno, jer najgore je kada dođe do preznojavanja, pa naglog rashlađivanja, tu se jako puno toplote gubi", kaže on.

"Prilikom gubitka toplote, prijemčivost na viruse postaje veća. Očigledno je, sada kruži neki od respiratornih virusa, ne znamo koji je. Grip nije sigurno, a imamo šest prijavljenih sličnih influenca“, navodi Kon.

Puno voća, povrća i namirnica bogatih vitaminom C, takođe je dobar način za čuvanje od gripa. Vakcinacija je, ipak, najsigurniji način.

U Srbiji je počelo testiranje vakcine proizvođača "Sanofi vventis" iz Francuske, koja je izazvala paniku u Izraelu, pošto je četvoro ljudi umrlo nakon primanja.

Bitan podatak je ipak i da je u Izraelu vakcinisano ukupno 140.000 osoba i da vakcinacija stanovništva nije prekinuta.

Dr Kon kaže da građani Srbije nemaju razloga za strah, jer će se uraditi sve redovne kontrole i vakcine će sigurno biti bezbedne: "Velika je potreba da se vakcinišu svi oni koji su u riziku", napominje on.

"Kod nas se otprilike vakciniše 25 posto od onih koji su u riziku – ne zbog toga što nema vakcine, što je ponekad ubeđenje, nego zbog toga što je interes mali. Dešava se svake godine da ostane vakcine. Očigledno je da treba bolje da se organizujemo. Vakcinacija protiv gripa jednako je produžetak života, kada je reč o starima“, kaže Kon.

Dr Kon je razjasnio da klimatizovani prostori nisu pogodni za širenje virusa gripa, ukoliko se sistem održava kako treba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: