Dosadašnji diplomci dobijaju master

Konferencija univerziteta odlučila da se ranije zvanje "diplomirani” za sve diplomce do 2004. izjednačava sa zvanjem "master”

Izvor: B92

Petak, 20.10.2006.

13:22

Default images

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije na jučerašnjem sastanku odlučio je da se diplome osnovnih studija, završenih po ranijim propisima, izjednačavaju s diplomama novih, master studija. Konferenciju čine predstavnici i državnih i privatnih fakulteta.

Nekadašnje osnovne studije, po obimu gradiva i trajanju, istovetne su sadašnjim školovanju na nivou master, odnosno četvorogodišnjem studiranju, ocenila je Konferencija.

Ova odluka odnosi se na sve one koji su završili državne, ali i privatne fakultete po starom zakonu, izjavio je za Politiku Srećko Šekeljić iz Saveza studenata Beograd, a odluku je potvrdio i prorektor Beogradskog univerziteta dr Aleksandar Lipkovski.

Prema Bolonjskoj deklaraciji, koju Srbija počinje da primenjuje, osnovne studije mogu trajati tri ili četiri godine, a magistarske, koje se sada zovu master, jednu ili dve godine. To je predviđeno Zakonom o visokom školstvu, koji je stupio na snagu krajem 2005. 

O razvoju visokog školstva, primenjivanju bolonjskog procesa i mobilnosti studenata u regionu, razgovaraju danas u Ljubljani i rektori univerziteta jugoistočne Evrope, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

Svi s fakultetom mogu da se prijave

Dovoljno za master
Po rečima Šekeljića, kada ova odluka zaživi, to će značiti da svi oni koji su na domaćim univerzitetima stekli zvanje "diplomirani”, mogu podneti zahtev matičnim fakultetima kako bi se njihova stara diploma poništila i kako bi automatski stekli zvanje "mastera". Ova odluka se odnosi na sve diplomce četvorogodišnjih, petogodišnjih i šestogodišnjih studija.

Ovim je prihvaćen zahtev studenata-prorektora Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta umetnosti. Oni su se zalagali da se dosadašnje zvanje „diplomirani” izjednači sa zvanjem "master" po novom sistemu školovanja.

Prema rečima akademaca, radno opterećenje na pređašnjim osnovnim studijama bilo je daleko veće od opterećenja na novim studijama prvog stepena ("bačelor") i više odgovara petogodišnjim master studijama. Oni su isticali i da su prema godinama trajanja stare osnovne studije bliže novim master (pet) nego bačelor studijama (tri godine).

Naime, uz, uglavnom, četvorogodišnje slušanje nastave, dosadašnji sistem studiranja je predviđao i jednogodišnji apsolventski staž, pa su osnovne studije, za većinu studenata, trajale minimum pet godina.

To vreme je, po starom sistemu, bilo dovoljno za 11 odsto studenata da diplomiraju, a 19 odsto studentske populacije završavalo je studije čak osam godina pošto su upisali fakultet.

I u Hrvatskoj su zakonom izjednačeni stari diplomci sa novim masterima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: