"Svet će pratiti rusku istragu"

Kondoliza Rajs izjavila da će svet pratiti kako ruske vlasti istražuju ubistvo "novinarske heroine Ane Politkovske".

Izvor: Beta

Sreda, 11.10.2006.

10:16

Default images

Američka državna sekretarka je pomenula i Pola Hlebnjikova, američkog novinara koji je radio u Rusiji i koji je ubijen ispred svoje kancelarije u Moskvi 2004. godine. Ona je 13. novinar koji je ubijen u Rusiji od dolaska Putina na vlast 2000. Nijedno od tih ubistava do sada nije rešeno.

"Veoma smo zabrinuti zbog sudbine štampe u Rusiji. Naročito nas brinu elektronski mediji koji više nemaju kritički pristup osetljivim pitanjima", rekla je američka državna sekretarka. Politkovskaja je 13. novinar koji je ubijen u Rusiji od dolaska Putina na vlast 2000. Nijedno od tih ubistava do sada nije rešeno.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče, tokom posete Nemačkoj, da je ubistvo Politkovskaje "užasno surov" zločin koji ne sme proći nekažnjen. Putin je, međutim, umanjio uticaj novinarke na politički život Rusije, nazvavši ga "minornim".

Politkovskaja je bila žestoki kritičar Putina i ruske politike prema Čečeniji. Ubijena je u svojoj zgradi u subotu. Tužioci tvrde da je najverovatnije ubijena zbog svojih tekstova, ali neposrednih tragova za sada nema.

Posthumno književna nagrada

Dobitnica međunarodne književne nagrade Ticijano Tercani za 2007. je Ana Politkovska, saopšteno je danas u Udinama. Žiri u sastavu Anđela Tercani, predsednica, Đulio Anselmi, Toni Kapuoco, Andrea Filipi, Rišard Kapušćinjski, Etore Mo, Valerio Pelicari, Piter Pophem i Paolo Rumiz jednoglasno je odlučio da nagradu bez konkursa posthumno dodeli novinarki ubijenoj 7. oktobra u Moskvi.

Paolo Rumiz se Ane Politkovske, koja se proslavila istraživačkim tekstovima o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji, seća kao žene ogromne energije, izuzetnog profesionalizma i krhkog tela sa očima deteta. Bila je sama pred čudovištem većim od sebe, rizikovala je svakog dana i bilo joj je jasno odakle dolaze pretnje koje je primala. Ona, Ruskinja, borila se za prava Čečena. Nije se krila iza alibija sukoba civilizacija. Bila je velika. Dugujemo joj zahvalnost", kaže Rumiz.

Svečanost uručenja nagrade, koju dodeljuje udruženje Vićino-lontano iz Udina, biće održana 12. maja 2007, a primiće je Dimitrij Muratov, direktor Novaje gazete, lista u kom je Ana Politkovska radila.

Udruženje Vićino-lontano je u oktobru 2004. osnovala grupa profesionalaca različitih zanimanja i univerzitetskih profesora s ciljem da u Udinama organizuju diskusije o odnosima Istoka i Zapada i o ključnim temama savremenog sveta.

Evropski parlament odao poštu Ani Politkovskoj

Poslanici Evropskog parlamenta minutom ćutanja danas su odali poštu ubijenoj ruskoj novinarki i svim njenim kolegama ubijenim širom sveta. "Evropski parlament treba da oda poštu ovoj novinarki, njenoj hrabrosti i njenoj izuzetnoj odlučnosti", izjavio je predsednik EP Žozep Borel na otvaranju plenarne sednice.

Ubijen direktor filijale Vnještorgbanke

U Moskvi je noćas ubijen direktor jednog od odeljenja Vnještorgbanke Aleksandar Plohin (58). Njegovo telo pronadjeno je ispred lifta u zgradi u kojoj je živeo. Plohin je ubijen hicem u glavu. Na mestu ubista pronađena je jedna čaura.

Tužilaštvo je uvereno da je reč o naručenom ubistvu, povezanom sa njegovim progesionalnim radom. On je bio generalni direktor jedne od moskovskih filijala Vnještorgbanka.

Pre mesec dana u Moskvi je ubijen viceguverner Centralne banke Rusije Andrej Kozlov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: