Pjongjang: Sankcije su objava rata

Japan predložio uvođenje potpune zabrane za proizvode iz Severne Koreje i zabranu vazdušnog i pomorskog saobraćaja toj zemlji.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2006.

07:47

Default images

"Severna Koreja će međunarodne sankcije, koje se pominju kao odgovor na nuklearnu probu Pjongjanga, smatrati za objavu rata", izjavio je danas jedan severnokorejski zvaničnik. "Zašto Ujedinjene nacije nisu pravile problem kada je Indija svoju nuklearnu tehnologiju dobijala od SAD, a sada žele nas da kazne", rekao je zvaničnik u ambasadi Severne Koreje u Pekingu.

Neimenovani zvaničnik je rekao i da će pomorska blokada biti smatrana za pune sankcije. "Što nas više budu pritiskali, toliko će snažniji biti naš odgovor", rekao je on.

Zvaničnik nije mogao da kaže da li Severna Koreja priprema drugu nuklearnu probu oružja, ali je rekao da će Pjongjang to odlučiti "u skladu sa razvojem situacije".

U međuvremenu, Japan je predložio uvođenje potpune zabrane za proizvode iz Severne Koreje i zabranu vazdušnog i pomorskog saobraćaja toj zemlji. Prema predlogu Tokija koji je juče podnet, sve nacije bi trebalo da zabrane sletanje i uzletanje aviona, uplovljavanje brodova Severne Koreje, kao i da uvedu zabranu putovanja visokih zvaničnika te zemlje u inostranstvo.

Nekoliko diplomata, koji nisu želeli da im se navode imena, reklo je da su ti predlozi suviše radikalni i da neće postati deo rezolucije Ujedinjenih nacija za uvođenje sankcija Severnoj Koreji, koju su u ponedeljak predložile Sjedinjene Američke Države.

Međutim, pojedine diplomate, poput ambasadora SAD pri Ujedinjenim nacijama Džona Boltona, rekle su novinarima da su pojedini zahtevi Japana naišli na podršku, poput ideje da se zabrani putovanje visokih zvaničnika Severne Koreje u inostranstvo.

Sankcije koje su predložile Sjedinjene Američke Države, kako je rekao Bolton, usmerene su ka nuklearnom, hemijskom, biološkom oružju i programu balističkih raketa, kao i nelegalnim aktivnostima poput trgovine drogom i sličnim aktivnostima Pjongjanga.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra rezoluciju kojom bi Severnoj Koreji uveo niz sankcija zbog nuklearne probe.

Južna Koreja se priprema za moguć nuklearni napad severnog suseda, a ministar odbrane Južne Koreje najavio je da bi njegova vojska mogla da proširi svoje naoružanje kako bi uzvratila na nuklearne napade sa severa.

Buš traži oštre mere protiv Severne Koreje

Američki predsednik Džordž Buš zatražio je danas oštre mere protiv Severne Koreje, ukazujući da ne namerava da napadne tu zemlju, iako ostaju otvorene sve opcije u cilju "odbrane prijatelja u tom regionu", javljaju agencije.

Povodom tvrdnji Severne Koreje da je u ponedeljak izvršila nuklearnu probu, Buš je na konferenciji za novinare rekao da "sama ta tvrdnja predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti". "Kao odogovor na severnokorejske akcije, radimo sa partnerima u regionu i Savetom bezbednosti UN kako bi obezbedili da režim u Pjongjangu pretrpi ozbiljne posledice", rekao je Buš.

Američki predsednik zahteva čvrst odgovor Saveta bezbednosti UN na najavu Severne Koreje da je izvršila nuklearnu probu i dodao da SAD rade na proveri te tvrdnje. Buš je istakao da SAD "ne nameravaju da napadnu Severnu Koreju", ali je ukazao da su akcije te zemlje povećale tenzije u regionu.

Buš je takođe ocenio da bi rezolucija SB UN trebalo da sadrži specifične mere kojima bi se Severna Koreja sprečila da izveze nuklearne ili raketne tehnologije, kao i mere radi sprečavanja finansijskih transakcija koje bi Pjongjangu pomogle da razvije program nuklearnih raketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: