"Dunav, glavni put Evrope"

Međunarodna konferencija "Dunav, glavni put Evrope" održana u diplomatskom predstavništvu nemačke pokrajine Baden-Virtenberg u Briselu

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2006.

17:10

Default images

Na skupu je zaključeno da je Dunav putni koridor koji treba da u velikoj meri rastereti drumski i železnički saobraćaj, a planira se da se plovnim putem Dunava i reka u njegovom slivu odvija 30 odsto saobraćaja, umesto sadašnjih nekoliko procenata. Skup je okupio više od 350 predstavnika podunavskih država, gradova, regiona i privrednika.

Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, ocenio je da je Vojvodina, kao ekonomski najrazvijeniji deo zemlje, pokretačka snaga evropskih integracija u Srbiji. On je rekao da je Dunav strateški pravac za sve zemlje kroz koje prolazi i da je od velike važnosti održavanje odgovarajućeg kvaliteta vode i sprečavanje zagađenja celim njegovim tokom.

Pajtić je naglasio da je od posebnog značaja zajedničkim programima podržati čvršće integrisanje plovnih puteva u jedinstvenu evropsku mrežu, kroz modernizaciju rečne flote, pristaništa i drugih pratećih sadržaja. „To je projekat u kom će 10 zemalja stupiti u partnerstvo. Sem onih koje su članice Evropsk unije, pristupiće zemlje koje tek treba da postanu članice, samim tim i Srbija. To će biti ekonomska saradnja vezana za Dunav", kaže on.

Šef delegacije Srbije Milovan Božinović izjavio je da je za efikasnije korišćenje plovnog puta Dunava neophodno izgraditi nove mostove, luke koje će opsluživati više zemalja, očistiti rečno dno, srediti delove obala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: