Dan belog štapa

U Srbiji je registrovano blizu 7.000 slepih i slabovidih osoba.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2006.

17:13

Default images

Njihovo kretanje u saobraćaju olakašali bi bolja zvučna signalizacija, veći broj horizontalnih orijentira i reljefnih mapa. Povodom Međunarodnog dana belog štapa, koji se obeležava 15. oktobra, biciklisti s hendikepom krenuli su u promotivnu vožnju do Kragujevca kako bi promovisali sport i pokazali da svi mogu da budu ravnopravni.

Devetnaestogodišnji Milan Petrović iz Leskovca slep je od detinjstva. Operacije nisu mogle da pomognu vrati vid, a utehu je našao u sportu. Tri godine aktivan je u tandem-biciklizmu. "Ja sam sportski čovek, imam sportski duh i sport je za mene život. Za kretanje gradom, infrastruktura mora biti prilagođena osobama sa invaliditetom. Kada je reč o sportu, država treba da pomogne osobama sa invaliditetom u smislu da nabavi opremu koja nije nimalo jeftina", kaže on.

U razvijenim zemljama, sve veća pažnja poklanja se potrebama slepih i slabovidih osoba u gradskom saobraćaju. Od skora, slepe osobe i u Srbiji mogu da u autobuse gradskog prevoza ulaze s psima-vodičima. Međutim, zvučnih semafora je nedovoljno, najavljivanje stanica mikrofonom u gradskom prevozu daleko je od realizacije, a reljefne mape delova grada nisu postavljene.

Zoran Igić, generalni sekretar Sportskog saveza slepih i slabovidih, kaže da, prema pravilima, svaka institucija i svaki važan deo grada moraju postaviti reljefni plan tog prostora.

Upromotivnoj vožnji od Beograda do Kragujevca, koja je posvećena Međunarodnom danu belog štapa, učestvuju četiri posade tandem-biciklista, uz bickliste kluba Radnički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: