Isti uslovi za Srbiju

Evropska komisija nije promenila uslove koje Srbija treba da ispuni kako bi nastavila pregovore sa EU.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2006.

17:01

Default images

Iako većina građana Srbije podržava ulazak u Evropsku uniju, pregovori Beograda i Brisela o stabilizaciji i pridruženju, koji su počeli pre godinu dana, otkazani su zbog nesaradnje Srbije sa Haškim tribunalom. Evropska komisija nije promenila uslove koje Srbija mora da ispuni kako bi bili nastavljeni pregovori, kaže Žozep Ljoveras, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Kada su pre godinu dana počeli pregovori EU sa Srbijom o stabilizaciji i pridruženju, evropski i zvaničnici Srbije bili su ubeđeni da taj važan korak ka članstvu u EU može biti završen do kraja godine. Međutim, zbog neuspeha vlasti u Beogradu da uhapsi i izruči Haškom tribunalu Ratka Mladića, razgovori su već pet meseci prekinuti. U Srbiji se nadaju da će i bez Mladića Brisel, sredinom meseca, odlučiti da ih nastavi kako bi dao podstrek demokratskim snagama pred predstojeće izbore.

Zvaničnici Unije ne nagoveštavaju takvu mogućnost, pa tako Ljoveras kaže da se ne treba vraćati na uslove. "Oni su poznati. Evropska komisija nije promenila te uslove. Ono što mogu da kažem je da naša finansijska pomoć i političko opredeljenje idu ruku pod ruku. Jasno je da smo posvećeni poslu u Srbiji. Mi smo tu da pomognemo Srbiji da ide napred. Ali na kraju krajeva, brzina tog napretka ne zavisi od nas, već od toga kako se ispunjavaju dobro poznati zadaci", kaže on.

Iako Srbija ne napreduje ka članstvu kao neki susedi iz regiona, društvo pokazuje veliki kapacitet da nadoknadi propušteno kada se obezbede svi preduslovi, kaže Ljoveras. S takvom ocenom saglasni članovi pregovaračkih timova Srbije, koji insistiraju na tome da trenutan prekid pregovora na političkom niviou nikako ne znači da su prestale sve integrativne aktivnosti u Srbiji. Naprotiv, oni podsećaju na milijarde evra pomoći i investicija iz Brisela i na ozbiljne reforme koje se sprovode kako bi domaće institucije bile reformisane u skladu sa evropskim standardima.  

Tanja Miščević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, kaže da se, posmatrano sa stanovišta institucionalnih veza s Briselom, Srbija nalazi u najlošijoj poziciji u regionu, iza Hrvatske, Makedonije, Albanije, pa i Bosne i Hercegovine.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta  u Srbiji ocenjuje da je nastavak pregovora sa EU sudbinsko pitanje za Srbiju. Ona podseća da osim unutrašnjih problema, put Srbije ka EU mogu da uspore i događaji u EU, gde je u toku preispitivanje daljeg funkcionisanja EU i gde građani izražavaju neraspoloženje prema širenju Unije.

U Srbiji, s druge strane, preovladava opredeljenost za što brži prikuljučak Evropi. Septembarsko istraživanje Stratedžik marketinga pokazalo je da je za ulazak u EU navija  60 odsto građana, protiv je do 15 odsto, a 20 odsto kaže da je neodlučno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: