Ostavka sa zadrškom

U G17 plus i dalje tvrde da su njeni ministri u ostavci i da u Vladi obavljaju samo administrativne poslove.

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2006.

10:35

Default images

Zbrka oko ostavki ministara iz G17 plus se nastavlja. Ni posle današnjeg obraćanja premijera Vojislava Koštunice nije jasno da li su ostavke zaista podnete. I dok su objašnjenja predstavnika vlasti nemušta, izvesno je da su akteri političke scene u Srbiji političkoj teoriji dali još jedan doprinos, a to je – ostavka sa zadrškom.

Pošto je predlog novog ustava predstavio članovima SANU-a, premijer Vojislav Koštunica nije bio raspoložen da odgovori na više puta ponovljena novinarska pitanja i najzad razjasni kakav je status ministara iz G17 u njegovoj vladi – da li su u ostavci ili ne.

"Sva pitanja koja postavljate, na njih ću vrlo rado odgovoriti nekom drugom prilikom. Dozvolićete, ovo pitanje o kome se danas razgovaralo u Akademiji nauka je daleko, daleko značajnije, bez obzira na svaku vrstu novinarske znatiželje, od pitanja koje vi postavljate. I to pitanje je apsolutno u drugom planu i suštinski i formalno u odnosu na činjenicu da će Srbija najzad dobiti novi demokratski evropski ustav i da će posle toga biti raspisani demokratski izbori. To je jedino što je važno", rekao je premijer.
Zvonko Obradoviæ (FoNet)
U G17 plus ponavljaju da su ministri iz te stranke u ostavci. Skupština je dobila ostavke dopunjene jednom rečenicom - da se aktiviraju posle referenduma. Dopuna je usledila posle dogovora sa premijerom Koštunicom, objašnjava član Predsedništva G17 Zvonko Obradović.

"Ministri G17 plus su u ostavci i oni se i potpisuju kao ministri u ostavci. Kao što znate, ne učestvuju u sednicama odbora, znači - obavlja se samo jedan tehnički i, slobodno mogu reći, samo administrativni deo posla, i realizuju i vode, za sade neformalne, ali vrlo intenzivne razgovore o tome kada će biti novi izbori. Ja bih vas samo podsetio da je osnovni smisao podnošenja ostavki, a to je - u ovom slučaju - dovođenja do izbora, na neki način i ispunjen", kaže Obradović za B92.

Sve osim neopozive ostavke jeste političko manevrisanje, priče da su predate uslovne, prolongirane ili odložene ostavke, predstavljaju naš doprinos političkoj teoriji, kaže politikolog Slaviša Orlović. I to samo iz jednog razloga – zato što je G17 zakazivanje sednice Skupštine iznenadilo i zateklo.

"Stigao ih je onaj stih 'ubi me prejaka reč' – da li da pred birače izađu sa držanjem obećanja ili da pred izbore ostanu zasluženo u Vladi i troše dve milijarde suficita, za šta su dosta zaslužni", kaže Orlović.

Ivošević: Ostavke se verifikuju na prvoj sednici

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević podseća da je zakon više nego jasan - kad ministar podnese ostavku, na prvoj sednici Skupštine se ta ostavka prima k znanju. Ta prva sednica bila je juče, kada se ukidao imunitet tužiocu Cvijoviću.

"I mi smo zaobišli nešto što nismo mogli da zaobiđemo i zato mi je to bilo do zla boga neuverljivo. I zato sada potpuno jasno mogu da kažem da prvo te ostavke nisu bile iskrene. Mi prvo govorimo jedno, dok se Cvijović nije dogodio, nećemo zakazivati sednice parlamenta zbog vas građana, da se sada koncentrišete na referendum, a onda je jedan Cvijović bio dovoljan da se obrukamo baš propisno", kaže Ivošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: