"Arkan": Presuda i poternica

Tri prvooptužena za ubistvo Željka Ražnatovića osuđena danas na po 30 godina zatvora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.10.2006.

10:03

Default images

U trećem ponovljenom postupku za ubistvo Željka Ražnatovića, Sudsko veće Okružnog suda u Beogradu, kojim je predsedavao Milenko Cvijović, osudilo je Dobrosava Gavrića, Milana Đuričića i Dragana Nikolića na po 30 godina zatvora, a ostalih pet optuženih je za pomaganje osuđenima osuđeno na ukupno 30 godina zatvora.

Međutim, od trojice prvooptuženih samo je Dragan Nikolić sedeo u sudnici i slušao izricanje presude. Dobrosav Gavrić i Milan Đuričić nisu bili na optuženičkoj klupi. Nikolić je, naime doveden iz pritvora, dok je drugoj dvojici pritvor ukinut nakon što su dve godine proveli u zatvoru od 2001. do 2003. Nakon izricanja presude sudija je rekao da je predao rešenje kojim je Gavriću i Đuričiću određen pritvor nakon čega će biti raspisana poternica.

U Okružnom sudu kažu da zakonski ništa nisu mogli da urade kako bi optuženi za ubistvo Željka Ražnatovića bili u zatvoru nakon objavljivanja presude. Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić za B92 objašnjava da sud nije imao osnova da optužene vraća u pritvor, jer su se oni sa slobode redovno odazivali pozivima suda.

Na izricanju presude nisu bili ni njihovi advokati. Veljko Delibašić, advokat Dobrosava Gavrića, je na advokatskom savetovanju i za B92 kaže da ga je klijent obavestio tokom vikenda da neće doći u sud.

"Putem telefona me je obavestio da je dobio veliki broj zaista zabrinjavajućih pretnji i to je jedino bezbednosti razlog zbog koga se on nije pojavio u sudnici. Zvao me je na mobilni sa svog kućnog telefona. Dakle, vikend je proveo kod kuće u Loznici i verujte mi sada ne znam gde se nalazi. Ne verujem da će se on odazvati na poziv suda pošto i on i ja očekujemo da će ova presuda u konačnosti biti oslobađajuća", rekao je Delibašić.

Optuženi su od trenutka kad su pušteni iz pritvora imali zabranu da napuste boravišta i morali su da se javljaju lokalnoj policiji na pet dana.

Sestra Željka Ražnatovića, Jasmina Diklić kaže da je to što se nisu pojavili u sudu dokaz da i oni znaju da su krivi. Ona je zadovoljna izrečenim kaznama, ali se nada da će se jednog dana saznati istina ko je angažovao optužene i koja služba bezbednosti stoji iza toga.

"Od početka su svi svedoci govrili da ništa ne znaju a oni koji su imali šta da kažu više nisu živi i to je istina o ovom događaju", rekla je Diklićeva.

Ovaj postupak obeležile su likvidacije nekih od ključnih svedoka. U aprilu ove godine ubijen je bivši šef lozničkog MUP-a Vojislav Jekić, koji je izjavio da su glavni organizatori bili Andrija Drašković i Radomir Marković.

U međuvremenu, nestao je Arkanov telohranitelj Zvonko Mateović, koji je ranio Gavrića u "Interkontinentalu". Njegov brat Dalibor , ubijen je u aprilu 2004. godine. Iste godine ubijen je i Branko Jevtović Jorga, takođe svedok u ovom postupku.

Jasmina Diklić veruje da je Andrija Drašković učestvovao u ubistvu njenog brata, ali kao krivce navodi i neke koji više nisu živi. "Neki od njih su umrli prirodnom smrću ili im se nešto desilo, negde počevši od Ševeningena pa nadalje".

Željko Ražnatović Arkan ubijen je 15. januara 2000. godine u hotelu Interkontinentalu. Suđenje optuženima za to ubistvo traje već 6,5 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: