Prva uspešna teleportacija

Grupa danskih istraživača uspela je da teleportuje materiju pomoću svetlosti.

Izvor: B92

Subota, 07.10.2006.

09:36

Default images

Cilj takvog istraživanja za sada je samo prenos informacija. Krajnji cilj istraživanja kvantne teleportacije – odnosno prenosa materije pomoću svetlosti - jeste formiranje teleportacione komunikacione mreže budućnosti. To je nova forma komunikacione mreže, kojom će moći da se prenose mnogo veće količine informacija.

Takav poduhvat sprovela je grupa naučnika iz Centra za kvantnu optiku sa Danskog instituta za istraživanja, na čelu sa profesorom Eugenom Polzikom, a tim je i sa Instituta Nils Bor, pri Kopenhaškom univerzitetu.

Izveli smo prvu teleportaciju između svetlosti kao pokretnog medijuma i atoma kao statičnog medijuma. Kvantna teleportacija će se primenjivati u kvantnim mrežama u budućnosti i prenosiće kvantne informacije, objašnjavaju danski naučnici.

Taj eksperiment je prvi pokušaj korišćenja svetla za transport informacije, u kome je hiljade milijardi atoma iskorišćeno za skladištenje informacija.

"Naš teleport je uspešan 60 odsto. Znači, prebacili bismo vam dve ruke i jednu nogu. Ipak je to bolje nego ništa", objašnjavaju naučnici.

Teleportacija kvantne informacije u budućnosti mogla bi da napravi revoluciju u kompjuterskoj komunikaciji, jer ona neće, kao do sada, biti kodirana i prikazana kao nule i jedinice, već kao 0, 1, 2 i tako dalje. U tom slučaju komunikacione mreže će moći da prenose neuporedivo više informacija nego sada i, što je veoma važno, na potpuno siguran način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: