Alternativni oblici energije

Iskorišćenost potencijala obnovljive energije u Srbiji manja nego u zemljama Evropske unije.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2006.

09:03

Default images

Srbija koristi tek petinu mogućnosti u alternativnim oblicima energije, ocenili su energetski stručnjaci. Inženjer energetike Zoran Mojić istakao je da se svetski visoko iskorišćeno alternativno gorivo, gas dobijen iz biomase iz šumskog i zemljanog otpada, u Srbiji koristi tek u malom procentu u odnosu na potencijal.

On je na jučerašnjem okruglom stolu o energetici rekao da je u Srbiji i dalje najiskorišćeniji oblik energije električna energija, a tek daleko ispod nje koriste se obnovljivi izvori energije, među njima, sem biomase, energija vetra, zemlje i geotermalna energija.

Prema rečima Mojića, potencijali za korišćenje geotermalne energije prisutni su širom Srbije, a na lokacijama značajnih razmera mogu biti građeni kapaciteti za korišćenje energije vetra i zemlje kao alternativnih izvora energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: