G17 plus izašao iz Vlade

Ministri G17 plus premijeru Srbije podneli ostavke na funkcije, od danas poslanici te stranke ne prisustvuju sednicama Skupštine.

Izvor: B92

Nedelja, 01.10.2006.

13:52

Default images

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio predsednik te stranke Mlađan Dinkić, ministri iz G17 plus vršiće svoje dužnosti dok im u Skupštini ne budu konstatovane ostavke, kako i zakon nalaže.

"Ono što je od mene juče tražio premijer, ja od sveg srca prihvatam. Želim da pomognem iz sve snage da se usvoji ustav, ali onda nema više odlaganja, ide se odmah na izbore. Ukoliko neko odluči drugačije, onda će morati na nekoj sednici da konstatuje ostavke i da nastavi da radi bez nas. Mislim da se to neće dogoditi", rekao je Dinkić. 

On je rekao da su dogovori o datumu raspisivanja parlamentarnih izbora počeli, a da G17 plus zahteva da rok za njihovo održavnje bude 17. decembar.   

Ministar finansija je kazao i da od danas poslanici te stranke neće prisustvovati sednicama Skupštine Srbije, ali je najavio da će na sednici Glavnog odbora stranke 8. oktobra predložiti da poslanici G17 plus učestvuju na sednici parlamenta na kojoj će biti proglašen novi ustav.

Mlađan Dinkić smatra da su ostavke ministara iz G17 plus u stvari ubrzale usvajanje ustava, koji se, kako kaže, kilavio, proteklih šest godina. On smatra da je vlada u kojoj je G17 plus učestvovao tačno dve i po godine donošenjem ustava zaokružila jedan ciklus.

Osim toga, kako kaže Dinkić, završena je i saradnja sa MMF-om, odnosno dobijen je otpis duga, privatizacijom Mobtela napunjena državana kasa, povećan bruto nacionalni dohodak, a inflacija svedena na jednocifrenu.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da odluka G17 plus više nema posebnog značaja i da ta odluka ništa neće promeniti jer će posle referenduma biti održani izbori. "Usvojili smo ustav u Skupštini i pokazali jedinstvo. Odluka G17 plus ništa ne menja, izbori su blizu", rekao je Ilić.

Direktor Vladine Kancelarije za saradnju s medijima Srđan Đurić kaže da je dobra odluka Mlađana Dinkića da prihvati poziv premijera da zajednički rade na završetku novog ustava: "Cela Vlada, svi ministri, biće u neprestanom razgovoru s građanima Srbije."

Potpredsednik SPO-a Vlajko Senić kaže da će datum vanrednih parlamentarnih izbora biće poznat odmah nakon završetka referendumskog procesa i usvajanja novog ustava Srbije. "SPO smatra da je važno da stranke koje čine Vladu Srbije u ovom sastavu do kraja iznesu proces donošenja novog ustava, s obzirom na to da je to bilo jedno od ključnih predizbornih obećanja stranaka vladajuće koalicije", rekao je Senić.

"Ništa se ne menja izlaskom G17 plus iz vlade"

Novinar nedeljnika NIN Dragan Bujošević kaže da se očekivala ovakva odluka G17 plus. Bujošević smatra da premijer neće predložiti nove kandidate za ministre, iako za to ima zakonski rok od 15 dana, jer neće biti sazvana sednica Skupštine.

"Vlada Vojislava Koštunice je, kada je Crna Gora izglasala nezavisnost, rekla da joj treba 45 dana da pripremi zakon o vladi da bi mogla da readi na zakonit bačin, jer ona sada radi na nezakonit način. Po kom to zakonu na njenim sednicama mogu da sede Vuk Drašković i Zoran Stanković? Očigledno da će ova vlada i dalje da krši zakon i tako ući u referendumsku kampanju. Dinkić će suštinski raditi svoj posao, i nikom ništa", rekao je za B92 Bujošević.

Bujošević očekuje da izbori budu održani u drugoj polovini decembra. To će, prema njegovim rečima samo značiti odlaganje rešavanja problema kao što je saradnja sa Haškim tribunalom i nastavak pregovora sa Evropskom unijom.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da se ostavkom ministara iz G17 plus gotovo ništa nije promenilo, s obzirom da posle donošenja Ustava Srbije ionako slede izbori: "Iako Mlađan Dinkić nije poslušao poziv Koštunice i ostao u Vladi Srbije, ipak se ne može reći da je on skratio madat, već će on biti skraćen zbog donošenja ustava".

Vukadinović je rekao je da je potez G17 plus bio logičan s obzirom da su to i obećali ako se ne obnove pregovori sa EU, ali da je priča o ustavu taj potez u velikoj meri učinila deplasiranim.
"Napravljena je varijanta po kojoj bi svi trebali da budu relativno zadovoljni, da G17 plus sačuva obraz, a da ne budu ugroženi ni referendumska kapanja ni planovi potezi i akcije premijera Srbije Vojislava Koštunice", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: