EU se (i dalje) nada u Srbiju

Evropska unija i komesar Oli Ren se nadaju da će vlasti Srbije predočiti neke pozitivne znake o saradnji s Hagom.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

09:59

Default images

Jedan neimenovan zvaničnik Evropske unije izjavio je Beti da se EU i Ren nadaju da će vlasti Srbije u ponedeljak u Beogradu haškoj tužiteljki Karli del Ponte predočiti neke pozitivne znake o napretku u saradnji s Haškim sudom, a da bi izostanak tih znakova bio vrlo loš i da bi značio da ne može doći do željenog poboljšanja u odnosima EU i Srbije.

Prethodno je evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio, posle sastanka s Karlom del Ponte u Helsinkiju, da nema osnova za nastavak pregovora s Beogradom jer Srbija nije napravila pomak u potrazi za Ratkom Mladićem.

Karla del Ponte je od EU tražila da ne popušta Beogradu, a sugerisala je i da se u Srbiji ne krije samo Mladić, već i Radovan Karadžić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić ocenio je da je stav Olija Rena samo nastavak pritiska na Srbiju.

"Problem je u tome što postoji veliko nepoverenje između međunarodne zajednice i Beograda, u velikom delu međunarodne zajednice postoji uverenje da će Srbija izvršiti obaveze samo ako je pod stalnim pritiskom i to govori i Karla del Ponte. Otuda i toliko 'tovarenje' obaveza, koje mi objektivno ne možemo da ispunimo, poput one oko Karadžića", kaže Ljajić.

On ocenjuje i da će pritisak međunarodne zajednice biti nastavljen sve dok Srbija u potpunosti ne ispuni obaveze prema Tribunalu.

Koštunica: Završetak saradnje interes Srbije

Iako je pitanje izručenja građana Srbije Haškom tribunaloM izostalo iz novog ustava, Koštunica je ponovio da je u interesu Srbije da privede što pre kraju saradnju sa Hagom.

On je rekao da će Karlu del Ponte koordinatori akcionog plana Rasim Ljajić i tužilac Vladimir Vukčević u ponedeljak obavestiti o detaljima šta je sve učinjeno na hapšenju Ratka Mladića i ostalih optuženika.

Koštunica je izjavio da bi, s obzirom na stepen ostvarene saradnje Beograda sa Haškim tribunalom, najcelishodnije i najbolje bilo nastaviti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

"Nebrojeno puta sam rekao da je interesu Srbije da se saradnja sa Haškim tribunalom privede kraju. Ovome bih dodao samo još jednu stvar: da nijedna vlada do sada, kada se sabere učinak saradnje sa Haškim tribunalom, nije učinila koliko je učinila sadašnja Vlada Srbije", rekao je Koštunica na konferencija za novinare.

Stojković: Karadžić nije u Srbiji

Ministar pravde Zoran Stojković je izjavio da nije tačna tvrdnja glavnog tužioca Tribunala u Hagu Karle del Ponte da je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić u Srbiji: "Ubeđen sam da Karadžić sigurno nije u Srbiji".

Stojković je izjavu Karle del Ponte da su haški optuženici Karadžić i Ratko Mladić u Srbiji protumačio kao uporni vid pritiska na Srbiju: "Mi moramo da nađemo Mladića. U teškoj smo situaciji, jer oni kažu - ili ga nađite ili dokažite da nije tu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: