Češka: Traži se ostavka premijera

Donji dom parlamenta Češke pozvao premijera Miroslava Topolaneka i dva ministra da podnesu ostavke.

Izvor: B92

Petak, 29.09.2006.

19:56

Default images

Ostavke su tražene jer su pomenuti bez dokaza optužili prethodnu Vladu da je špijunirala svoje političke protivnike i neke novinare. O aferi oko prisluškivanja danas je u burnoj atmosferi vanredno raspravljao poslanički dom, i to na zahtev premijera Miroslava Topolaneka i ministra unutrašnjih poslova Ivana Langera.

Ministar pravde Jirži Pospišil podneo je prvo, iza zatvorenih vrata, a zatim na javnoj sednici, poslanicima izveštaj prema kom je policija prisluškivala 46 osoba zbog jednog tajnog izveštaja koji je procureo neposredno pred izbore, 2. i 3. juna. Među prisluškivanima su bili dva političara, dva novinara, tri policajca i jedan lekar.

Iako su sva prisluškivanja bila legalna, s dozvolom suda, Langer je po drugi put u desetak dana optužio prethodnog premijera Jiržija Paroubeka da je zloupotrebio aferu da špijunira svoje političke protivnike i nepodobne novinare. Poslanici su danas odlučili da formiraju posebnu komisiju, nazvanu Veliko uvo, koja treba da istraži da li je zloupotreba bilo.

Premijer i ministri unutrašnjih poslova i rada i socijalnih pitanja pozvani su da podnesu ostavke jer su bez dokaza optužila Paroubeka da je kao premijer zloupotrebio prisluškivanja ustavnih zvaničnika i novinara, stoji u neobavezujućem pozivu Poslaničkog doma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: