Nastavljeno suđenje za Zvornik

Na suđenju "Žutim osama" pred sudom u Beogradu za zločine u opštini Zvornik 1992. govorio zaštićeni svedok "Nj".

Izvor: Beta

Petak, 29.09.2006.

17:08

Default images

Putujući na posao u Zvornik, svedok je rekao da je prolazio kroz Čelopek i da je ispred Doma kulture viđao naoružanog stražara. Svedok je rekao da se u gradu pričalo da čuvari maltretiraju zarobljene Muslimane iz sela Divič i Zvornika, ali da se o tome nije podrobnije raspitivao, jer za to "nije bilo vreme".

Svedok je rekao da je video kolonu Muslimana spremnih da napuste Kozluk i da pretpostavlja da im zbog blizine ratišta niko nije mogao jamčiti bezbednost, pa su se iselili u Srbiju.

Svedok je rekao da ne zna kakvu ulogu u iseljavanju Kozlučana su igrali Grujić i Pavlović.

Prema optužnici, u Domu kulture u Čelopeku tokom maja i juna 1992. pripadnici jedinice Teritorijalne odbrane Zvornika "Žute ose" ubili su najmanje 19 iz grupe od 163 zlostavljana Muslimana iz sela Divič. Na početku suđenja, 28. novembra prošle godine, prvooptuženi predsednik zvorničke "privremene vlade" Branko Grujić i drugooptuženi komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović (alias Marko Pavlović) negirali su da su znali ali nisu sprečili zločine u Čelopeku.

Grujić i Pavlović su negirali odgovornost za zločin "Žutih osa", koji su, prema optužnici, ubili trojicu iz veće grupe zlostavljanih Muslimana na lokalitetima "Ciglana" i "Ekonomija".

Optuženi pripadnici "Žutih osa" Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović odbacili su krivicu za zločine u Čelopeku, "Ekonomiji" i "Ciglani", dok se šestooptuženi Dragutin Dragičević brani ćutanjem.

Grujić i Pavlović su rekli da nisu krivi za organizovanje prisilnog proterivanja 1.822 muslimanska civila iz sela Kozluk i Skočić 26. aprila 1992, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Pred većem predsedavajuće Tatjane Vuković suđenje se nastavlja 26. oktobra od 9.30 u zgradi Specijalnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: