"EU da preuzme Tribunal"

Karla del Ponte upozorila da postoji rizik da Mladić i Karadžić izbegnu suđenje u Hagu, ukoliko UN ne produži mandat Tribunalu.

Izvor: Beta

Petak, 29.09.2006.

13:19

Default images

Del Ponteova je rekla da se produžavanju mandata Haškom tribunalu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija protive Kina i Rusija. Prema ranijoj odluci Saveta bezbednosti, Tribunal bi prvostepena suđenja morao da završi do 2008, ali je predsednik suda Fausto Pokar već naznačio da će za taj posao biti neophodna cela 2009. godina.

"Savet bezbednosti će morati da odluči, verovatno iduće godine, da li će nam dozvoliti da završimo sva suđenja. Imajući u vidu protivljenje Rusije i drugih, to možda neće biti slučaj", rekla je Del Ponteova.

Ona je upozorila da postoji rizik da nekim od najvažnijih vođa, poput Mladića i Karadžića, optuženim za najgore moguće zločine, bude dozvoljeno da izbegnu suđenje i uživaju u nekažnjivosti.

"Ako međunarodna zajednica jasno ne potvrdi da će svim visokim liderima koje je optužio Haški tribunal biti suđeno pred Tribunalom, bojim se da će im biti dozvoljeno da ostanu nekažnjeni."

Ona je indirektno apelovala na Evropsku uniju da preuzme finansiranje Tribunala, ukoliko Ujedinjene nacije odluče da Tribunalu ne produže mandat.

"Evropljani će se suočiti sa teškom dilemom: hoće li premostiti jaz i obezbediti da Tribunal dobije neophodne fondove ili će prihvatiti da - zbog nedostatka saradnje Srbije i protivljenja Rusije i Kine - legitimna potreba za pravdom hiljada žrtava nikada ne bude zadovoljena."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: