Bez nastavka pregovora sa EU

Srbija nije napravila pomak u hvatanju haškog begunca Ratka Mladića, pa se neće nastaviti pregovori, kaže Oli Ren.

Izvor: B92, Beta

Petak, 29.09.2006.

07:36

Default images

Komesar za proširenje EU rekao je agenciji Rojters posle sastanka u Finskoj s glavnom tužiteljkom tribunala u Hagu Karlom del Ponte da nema osnova da Evropska unija razmatra odmrzavanje pregovora o pridruživanju sa Srbijom. Del Ponteova je od EU tražila da ne popušta Beogradu, a sugerisala je i da se u Srbiji ne krije samo Ratko Mladić, već i Radovan Karadžić.

"Nema novih elemenata za koje znamo i nema napretka sa srpske strane", rekao je Ren na konferenciji za novinare posle sastanka. Komesar za proširenje EU naveo je da će sačekati puni izveštaj Karle del Ponte, posle njene posete Beogradu sledeće nedelje, ali i da za sada nema potrebe za bilo kakvu novu procenu EU.

Najavljeno je da će Karla del Ponte u ponedeljak doći u Beograd, gde će sa srpskim vlastima razgovarati o međusobnoj saradnji.

Evropska unija je u maju suspendovala pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, pošto Beograd nije ispunio obavezu da uhvati i izruči Haškom sudu Ratka Mladića, koga Tribunal traži zbog optužbe da je počinio ratne zločine tokom rata u BiH.

Ren je prethodno kazao za finsku državnu televiziju da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost zapadnog Balkana i da je veoma važno da EU zadrži Srbiju u procesu pridruženja. 

Sličnu izjavu dao je i finski premijer Mati Vanhanen, koji je rekao da je važno da evropska perspektiva Zapadnog Balkana i dalje bude opipljiva stvarnost i da je za Srbiju nužno da novu budućnost nađe u zajednici s Evropom.

Jedan neimenovan zvaničnik Evropske komisije je za Betu izjavio kako se EU i Ren nadaju da će srpske vlasti Karli del Ponte predočiti pozitivne znake o napretku u saradnji s Haškim sudom jer bi u suprotnom to bilo vrlo loše i značilo da ne može doći do željenog poboljšanja u odnosima EU i Srbije.

Zvaničnici u Briselu su naveli da su iznenađeni da su se u nekim medijima u Beogradu, koji su se pozivali na izvore iz Vlade Srbije, pojavila nagađanja da bi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju EU i Srbije mogli biti obnovljeni idućeg meseca.

Međunarodni diplomatski izvori u Briselu su Beti preneli sve veću bojazan da glavna stranka u vladajućoj koaliciji u Srbiji možda i nije tako sklona da uloži sve moguće napore za hapšenje Ratka Mladića, imajući u vidu da se očekuje skoro raspisivanje parlamentarnih izbora u Srbiji.

Del Ponteova traži dalju suspenziju

Karla del Ponte je prethodno razgovarala u Helsinkiju s Renom, kom je rekla da nije zadovoljna saradnjom Beograda s Tribunalom i predložila da na snazi ostane suspenzija pregovora Evropske unije sa Srbijom. "Ako EU produži suspenziju pregovora do pune saradnje s nama, a puna saradnja jeste Mladić u Hagu ili njegovo lociranje i, ako je lociran, da bude uhapšen nakon dva sata, ako EU ostavi taj uslov, optimista sam da ćemo imati Mladića“, rekla je glavna tužiteljka Haškog tribunala.

Istovremeno, Del Ponteova je sugerisala da se u Srbiji ne krije samo Ratko Mladić, već i Radovan Karadžić. Ona kaže i da se produžavanju mandata Haškom tribunalu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija protive Kina i Rusija. O radu Tribunala više u posebnom članku. Ona je uverena da će Mladić biti izručen pravdi, ako Evropska unija ostane pri uslovima koje je postavila Srbiji.

Karla del Ponte u ponedeljak dolazi u Beograd, a susreti sa najvišim zvaničnicima biće poslednja prilika da se glavna tužiteljka ubedi da promeni stav o saradnji Beograda. Kako saznaje B92, koordinator Akcionog plana Vladimir Vukčević dobio je zadatak da Del Ponteovoj predstavi dostignuća srpskih vlasti. Beograd će, uz konstataciju da rezultata još nema, pokušati da je ubedi da se radilo mnogo, a da ohrabruje činjenica što Vojska i BIA mnogo bolje sarađuju.

Dinkić: Sve će biti poznato 1. oktobra

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić odbio je da kaže da li će njegova stranka 1. oktobra napustiti Vladu Srbije, ako do tada ne budu nastavljeni pregovori s Evropskom unijom o pridruživanju. "Održaću 1. oktobra konferenciju za novinare i tada će sve biti jasno. Odluka glavnog odbora G17 plus je poznata, i mi držimo reč. To je sve što mogu da kažem tim povodom", rekao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije.

G17 plus je ranije najavio da će napustiti Vladu Srbije ako do 1. oktobra ne budu nastavljeni pregovori sa EU. Upitan da li će poslanici G17 plus sutra učestvovati u radu Skupštine i glasati za novi ustav Srbije, Dinkić je odgovorio da za to nema nikave prepreke.

Dinkić je odbio i da kaže da li su ministri iz G17 plus predali ostavke predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici. Predsednik G17 plus juče je rekao da će svi ministri iz te stranke poslati ostavke premijeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: