Mona Liza pozirala posle porođaja

Mona Liza, tajanstvena žena koju je ovekovečio Leonardo da Vinči, upravo je bila donela na svet drugog sina, tvrde stručnjaci.

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2006.

12:06

Default images

Kanadski nacionalni centar za istraživanja saopštio je u Otavi rezultate studije koju je naručio pariski muzej Luvr o slici iz 16. veka, a koja je urađena zahvaljujući najmodernijem laserskom ispitivanju u boji i u tri dimenzije.

Analiza je pokazala da je Mona Liza nosila tanak i proziran veo od gaze, zakačen za izrez gornjeg dela haljine, kakav su u to vreme nosile žene koje su trudne ili su se tek porodile, izjavio je konzervator Bruno Moten. "Ova slika je naslikana da ovekoveči rađanje drugog Mona Lizinog sina. To je žena koja je rodila dete, koja se okreće prema gledaocu, fiksira ga pogledom i blago se osmehuje", kazao je Moten.

"Otkrili smo stvari koje nikada do sada nisu viđene, zahvaljujući infracrvenoj reflektografiji, koja neke pigmente čini prozirnim, pa se može videti kroz slojeve boja. Taj metod je još omogućio da se otkrije da nije imala raspuštenu kosu, već skupljenu u punđu, pokrivenu na potiljku kapicom", rekao je kanadski konzervator.

Ranije se verovalo da je mlada žena nosila puštenu kosu, ali je istoričarima to bilo neobično jer je u renesansi to bilo karakteristično za devojke i žene sumnjivog morala, i nije priličilo ženi iz dobre porodice i supruzi uglednog trgovca svilom.
Mlada žena koja je pozirala Leonardu da Vinčiju identifikovana je kao Liza Gerardini, supruga firentinskog trgovca Frančeska de Đokonda, koja je rodila petoro dece.

Istraživanje 11 kanadskih naučnika pokazalo je takođe da će ljubitelji umetnosti još dugo moći da se dive tajanstvenom Mona Lizinom osmehu. "Drvena ploča na kojoj je Đokonda naslikana jeste osetljiva na temperaturu i klimatske promene. Međutim, s obzirom na uslove u kojima se čuva, još dugo neće biti rizika od propadanja", navodi se u saopštenju CNRC-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: