Srbija ipak dobila oznaku RS

Dvoslovnu skraćenicu za Srbiju RS, a troslovnu SRB, prihvatila Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2006.

13:08

Default images

Umesto oznaka SX, SS ili SP koje su se ranije pominjale kao moguće međunarodne oznake za Srbiju, Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO ipak je odlučila da Srbija u svetu bude prepoznatljiva oznakama RS i SRB. Posle uspešnog lobiranja Ministarstva za nauku, organizacija sa sedištem u Ženevi je ipak prihvatila prvobitno odbijen predlog Beograda - dvoslovnu skraćenicu RS.

Čedomir Šuljagić, pomoćnik ministra za nauku, kaže da će se ta oznaka prvenstveno koristiti na internetu i da je to osnova za više kasnije izvedenih skraćenica.

"Ona koja privlači najviše pažnje javnosti jeste primena koju Međunarodna organizacija za internet-domene, nazive na internetu, preuzima kao dvoslovnu skraćenicu za novi nacionalni internet-domen. Pored toga, iz toga će se izvesti, recimo, i skraćenica za valutu, i tako dalje”, kaže Šuljagić.

Novinar Zoran Stanojević, koji se bavi internetom, smatra da je današnja odluka uspeh Beograda i to iz dva razloga. "Jedan je da je prihvaćena inicijativa Vlade da ipak skraćenica za internet bude RS, a ne SP ili SS, što su predlagali iz Međunarodne organizacije za standardizaciju, što govori da izvestan uticaj i ugled Vlada zaista ima, jer nije mala stvar promeniti jednu odluku koja je delovala prilično čvrsto."

"Drugo što je bitno je da se sada, kada je taj domen dodeljen, uradi što je moguće više na njegovoj promociji, znači - da što veći broj sajtova koji su sada na YU pređe na RS”, kaže Stanojević. Oznaka SRB koristiće se za automobile i na sportskim takmičenjima. Srbija sada ima obavezu da u narednih 5-10 godina eliminiše oznaku YU.

Čedomir Šuljagić objašnjava kako će ubuduće zvučati adrese domaćih sajtova: "Na primer, www.nauka.gov.rs i to će važiti od onog trenutka kada nadležno telo, a to je Registar nacionalnog internet-domena Srbije, u saradnji s Međunarodnom organizacijom za internet, i zvanično registruje promene."

"Moja je procena da ćemo oznaku RS moći praktično da koristimo od januara sledeće godine”, kaže on.

Dvoslovne i troslovne oznake koriste se za obeležavanje države, imena sportskih reprezentacija, internet-domena države. Do skoro troslovna oznaka bila je SCG, a dvoslovna YU.

Oznaka SCG nikada nije zvanično uvedena, a CS nije zaživela. Naime, SCG je od ISO-a dobila 10 godina da uvede oznaku CS za internet-domen, ali to nije uopšte korišćeno. Crna Gora je takođe i zvanično dobila svoje međunarodne oznake, a to su ME i MNE. 

Inače, pored RS, postojalo je nekoliko alternativa, poput SS ili SP, prema predlogu ISO-a, ali su reakcije na to uglavnom bile negativne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: