Produžavanje monopola Telekoma?

Nacrt Strategije razvoja telekomunikacija do 2010. ne predviđa liberalizaciju telekomunikacija, ocenjeno na skupu u Beogradu.

Izvor: Beta

Sreda, 20.09.2006.

18:40

Default images

Time se praktično produžava monopol Telekoma Srbije, kao jedinog operatera fiksne telefonije, ocenjeno je na okruglom stolu u Beogradu. Učesnici skupa, koji je organizovao list "Republika", naveli su da je nedopustivo da strategija predlaže odlaganje uvođenja novog operatera za fiksnu telefoniju do 2010. godine.

Okruglom stolu, kao delu javne rasprave o strategiji koja se završava u petak, prisustvovali su i predstavnici RATEL-a, a predsednik Upravnog odbora te agencije Jovan Radunović je rekao da će sve iznete primedbe biti razmotrene.

On je objasnio da je zakon propisao da monopola u telekomunikacijama u Srbiji ne sme da bude, naveo da se on "lagano uklanja", ali i istakao da za ukidanje monopola u fiksnoj telefoni treba vremena.

Prema njegovim rečima, o roku u kom će biti izvršena demonopolizacija odlučuje Vlada, a ne RATEL.

"Ukinuta obaveza liberalizacije"

Novinar "Republike" Slavoljub Kačarević kazao je da je pisanje tog dokumenta počelo još izmenama Zakona o telekomunikacijama u aprilu ove godine, a kojima je ukinuta obaveza razdvajanja Telekoma Srbije na preduzeća za bavljenje fiksnom, mobilnom telefonijom i internetom.

"Ta obaveza je bila utvrđena članom 34. Zakona o telekomunikacijama, koji je izmenama promenjen, čime su napuštene osnovne reformske odredbe tog zakona, a to je pre svega namera da se ukine monopol Telekoma Srbije", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u predloženu strategiju su uključene sve primedbe Telekoma, pa čak i one kojima to preduzeće traži da bude izuzeto iz sistema javnih nabavki i da se zaposleni u Telekomu izuzmu od ograničenja plata, koje važi za sve državne službe.

"Očigledno je da je predlog strategije pisan potpuno u interesu Telekoma, a RATEL je predložio strategiju ne kao nezavisno regulatorno telo, nego u ime očuvanja monopola Telekoma, a po svoj prilici i po zahtevu vlade", ocenio je Kačarević.

Liberalno i za fiksnu telefoniju i Internet

Predsednik Centra za razvoj interneta Srbije Slobodan Marković kazao je na skupu da bi RATEL trebalo da pokrene proces liberalizacije telekomunikacionog tržišta, naročito u oblasti fiksne, ali i mobilne telefonije i interneta.

On je naveo da bi trebalo da RATEL prizna faktičko stanje u telekomunikacijama i Telekom Srbiju i Telenor proglasi za operatore sa
značajnim tržišnim udelom u oblasti mobilnih komunikacija, a Telekom za operatera sa značajnim tržišnim udelom u oblasti pružanja usluga fiksne i internet infrastrukture.

Telekom bi, kako je istakao, trebalo i da ukine diskriminaciju internet provajdera koji iznajmljuju pristupne kapacitete po tome da li svoj internet saobraćaj usmeravaju pereko Telekoma ili preko nekog drugog internet provajdera, za šta ima dvostruke cenovnike.

Direktor preduzeća "Inet" Vojislav Rodić kazao je da je liberalizacija telekomunikacionog tržišta važna zbog pokretačkog efekta koji razvijeno tržiste ima na privredu.

"Liberalizacija donosi slobodu izbora, ubrzava tehnički napredak, povećava konkurenciju, a usluge se poboljšavaju uz sniženje troškova", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: