Odloženo proširenje "šengena"

Potvrda Evropske komisije da će ulazak novih članica EU u šengenski sistem viza biti odložen izazvala revolt u Sloveniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2006.

07:33

Default images

Evropska komisija je potvrdila da će širenje šengenskog sistema, takozvani SIS II, biti odložen do daljeg, bez navođenja datuma kada bi nove članice EU mogle da očekuju ukidanje unutrašnjih granica u okviru EU. Osposobljavanje šengenskog sistema SIS II se je najpre očekivalo marta, odnosno aprila iduće godine, što bi novim članicama omogućilo da u "šengen" uđu oktobra 2007. godine.

Kao i ostale nove članice, Slovenija još od februara vrši pripreme za ulazak u šengenski sistem, koje pored ostalih tehničkih mera predviđaju i detaljnije preglede domaćih i stranih putnika na granicama, ali i rigoroznije mere pri izdavanju viza. Jedna od takvih mera je bila i predviđeno ukidanje mogućnosti hrvatskih državljana da u susednu Sloveniju ulaze samo s ličnom kartom.  

Novim članicama je saopšteno da se širenje odlaže zbog "tehničko-operativnih" razloga, koji podrazumevaju teškoće u informativnoj bazi u Strasburu, kao i zahtevnost prevođenja starog sistema na širi novi, ali i zbog toga što ni sve pravne osnove za širenje "šengena" još nisu usvojene.

Brojne nove članice EU, među kojima je i Slovenija, ovu vest su dočekale sa razočaranjem, jer u tome vide ne samo tehničke poteškoće pri uvođenju novog sistema, već i pomanjkanje političke volje starih članica EU.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova ovim povodom je saopštilo da u Sloveniji teku "šengenske evaluacije", kao i da je Slovenija već usvojila izveštaje o nadzoru svojih morskih i kopnenih granica, zaštite podataka i policijske saradnje.

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Miha Brejc u svom pismu Karlosu Koelju, evropskom poslaniku zaduženom za pripremu izveštaja o SIS II, dodaje i da Slovenija teško može da prihvati razloge za najavljeno kašnjenje uspostavljanja šengenskog informacijskog sistema druge generacije.

Brejc kaže da se Slovenija sada suočava sa kašnjenjem zbog nedovoljnog zalaganja institucija EU, kao i da bi Evropski parlament po tom pitanju morao da zauzme tvrđu poziciju, kao i da se kredibilitet Evropske komisije, zbog ovakvog ponašanja, može umanjiti u očima javnosti, naročito u  novim članicama EU.

Prema diplomatskim izvorima ulazak novih članica u šengenski sistem bi mogao da bude odložen bar godinu dana, ako ne i na duže vreme, zbog čega Sloveniju, kao i ostale nove članice čekaju dodatni finansijski troškovi.

U sadašnjem šengenskom sistemu se nalazi 12 država starih članica EU, kao i Norveška i Island. Širenje šengenskog sistema je trebalo da omogući ulazak još osam novih država članica EU i Švajcarske, što je ovim državama već neko vreme i jedan od strateških prioriteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: