Hrvatsko-slovenačke igre na granici

Hrvatska i Slovenija nisu povukle policiju iz sporne granične oblasti, iako su premijeri pozvali na smirivanje strasti.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2006.

08:12

Default images

Hrvatska i Slovenija spore se oko dela graničnog pojasa na reci Muri, koji katastarski pripada Hrvatskoj. Na njoj je juče popodne Slovenija rasporedila jedinicu specijalne policije. Odnosi dve zemlje zaoštreni su posle hapšenja prvo hrvatskih, a zatim i slovenačkih novinara u graničnoj oblasti. Danas je tamo mirno, a na licu mesta je i dalje prisutan veći broj policajaca obe države.

Slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel je već poslao pismo visokom predstavniku za spoljnu politiku Havijeru Solani i evropskom komesaru za proširenje EU Oliju Renu u kome Hrvatsku optužuje za nezakonito hapšenje slovenačkih novinara i za jednostrana akte, kojima Hrvatska želi da spornu granicu učini važećom onako kako njoj odgovara, što je za Sloveniju neprihvatljivo.

S druge strane, EU je već pozvala obe države da smire situaciju i izbegavaju novo izazivanje napetosti, kao i da se u ovom slučaju ponašaju kako doliči državama od kojih je jedna članica, a druga kandidat za EU.

Istovremeno je i predstavnik Evropske komisije u Zagrebu ponovio stav, koji je Havijer Solana još pre nekoliko godina izneo u Sloveniji, da takvi slučajevi nisu u nadležnosti EU i da države moraju same da ih reše.

Iz Brisela je saopšteno da Evropska komisija nema nadležnost da se bavi demarkacijom granica.

Šef delegacije Evropske komisije u Zagrebu Vensan Dežer izjavio je da je hrvatsko-slovenački spor bilateralno pitanje, ali je Zagrebu i Ljubljani ponudio recept za rešavanje spora.

"Očekujemo da suprostavljene strane pronađu rešenje oko sukoba. Naravno, u našim političkim načelima stoji i pravilo dobrosusedskih odnosa, pa se nadamo da će se konkretan problem rešiti upravo u evropskom duhu dobrosusedskih odnosa", rekao je on.

Hrvatska i Slovenija su već nekoliko puta imale incidente na granici, koji su uglavnom bili povezani s lokalnim meštanima.

Međusobna okrivljavanja

Slovenački premijer Janez Janša smatra da jučerašnji incident ne sme ni da se preceni, ali ni potceni i koristi priliku da ujedini slovenačku političku scenu.

Slovenačke stranke se slažu da se nešto mora učiniti i okrivljuju hrvatsku stranu za nastali problem, a Slovenačka nacionalna stranka čak traži i referendum o ulasku Hrvatske u EU i slanje vojske na sporni deo granice.

Predsednik Slovenije Janez Drnovšek danas za nastali problem okrivljuje i Zagreb i Ljubljanu i kaže da čim na scenu izađe policija, to znači da su diplomate bile neuspešne i nesposobne.

Hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je obe strane da se suzdrže od provokacija i da obe vlade i nadležne institucije završe posao na izgradnji nasipa na Muri.

Sanader je govoreći na sednici Vlade naglasio da će najverovatnije problem oko sporne oblasti biti rešen međunarodnom arbitražom.

"Hrvatska vlada zna u svakom trenutku na koji način treba odgovoriti i zaštititi hrvatske interese, ali u evropskom duhu suradnje i solidarnosti. Mi smo dvije prijateljske zemlje, naše je stajalište da se to prijateljstvo neće sa hrvatske strane kupovati teritorijem, ali želimo rješavati u evropskom duhu", rekao je Sanader.

"Zato smo premijer Janša i ja sa suradnicima obišli taj teren jer nam je najvažnije da se ljudi koji su uz Muru s obe strane granice osiguraju od poplava", kaže Sanader.

Inače, hrvatska firma Agrokor, u starom maniru iz vremena raspada Jugoslavije, skinula je sa polica svojih prodavnica slovenačke proizvode, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: