SEEMO: Jočić da zaštiti novinare

Medijska organizacija jugoistočne Evrope upozorila je na ozbiljna kršenja slobode štampe i prava novinara u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2006.

15:55

Default images

Organizacija je zatražila od ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića da učini sve da zaštiti novinare. Prema informacijama SEEMO, novinarka Slavica Jovanović iz Mačvanskog Prnjavora primila je 18. avgusta telefonske pretnje, a muški glas joj je poručio da će umreti i da treba da ode.

SEEMO navodi da to nije prvi put da Jovanovićeva dobija takve pretnje i dodaje da je njena porodica ranije bila i fizički napadnuta.

Lokalna policija, dodaje SEEMO, nije dozvolila Jovanovićevoj da podnese prijavu, već joj je tek nakon intervencije Udruženja novinara Srbije dodelila pratnju.

"SEEMO smatra da te pretnje predstavljaju veoma ozbiljno kršenje slobode štampe i prava novinara", ocenila je ta organizacija i zatražila od Jočića da "učini sve što je u njegovoj moći" da zaštiti život te novinarke i članova njene porodice, ali i da istraži propuste lokalne policije.

SEEMO je 30. avgusta oštro osudio pretnje i napade kojima je bila izložena nekolicina novinara u Srbiji i u Hrvatskoj, ocenivši da to svedoči o pogoršanju slobode medija u tim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: