Kurir nastavlja napad na Dulićevu

Tabloid Kurir nastavio kampanju protiv potpredsednice Vlade Srbije Ivane Dulić-Marković, iako su to osudili i Vlada i javnost.

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2006.

10:14

Default images

Ovoga puta Kurir nije objavio nikakva dokumenta o navodnoj "prodaji Vojvodine Hrvatima", već je optužbe protiv Dulićeve gradio kroz tvrdnje Milana Paroškog da je Hrvatska kupila 28 vojvođanskih preduzeća. Prema Paroškom, dokaz da potpredsednica Vlade ima veze sa tom prodajom jeste to što je rođena u Zagrebu, gde je i diplomirala.

Ivana Dulić-Marković kaže da joj nije jasno zbog čega se Kurir okomio na nju i njenu porodicu. Neistinit tekst o njenom ocu je, prema njenim rečima, smišljen sa ciljem da je diskredituje i natera da napusti Srbiju.

"Nemam nameru da demantujem laži, jer ne znam odakle bih počela. Niti se moj otac zove tako, i bio je mali kada se taj događaj desio, tako da nikako nije mogao da bude deo toga. Reagovala je Vlada, i to mnogo bolje nego prethodni put. Međutim, ne slažem sa sa njihovom konstatacijom o klevetama, jer se ovde radi o govoru mržnje i to je veliko razočaranje", kaže ona.

Sa saopštenjem Vlade Srbije, koje pisanje Kurira opisuje samo kao klevetu, ne slaže se ni ministar kulture Dragan Kojadinović. "Ako na naslovnoj strani Kurira stoji 'Ustaški jatak' pored njene fotografije, to jasno ukazuje na to da je Ivana taj jatak. To nije ništa drugo nego klasičan primer govora mržnje, poziv na linč, koji mora biti sankcionisan i nadam se da hoće."

Kojadinović će zahtevati da se rigoroznije kažnjavaju mediji koji ne poštuju Zakon o javnom informisanju i ocenio da se tako može suzbiti klevetanje i govor mržnje.

Tabloid Kurir je u jučerašnjem izdanju objavio nove tvrdnje o navodnoj povezanosti sa nekim ustašama. Vlada Srbije je osudila "klevetnički i huškački napad Kurira" na Ivanu Dulić, navodeći da to istovremeno nanosi i ozbiljnu štetu ugledu zemlje.

"Vlada koja se zalaže za slobodu medija ima obavezu da se odlučno suprotstavi teškim prekoračenjima svih dopuštenih granica civilizovanog ophođenja u javnosti, do kog u poslednje vreme dolazi u pisanjima nekih tabloida", navodi šef Vladine kancelarije za medije Srđan Đurić.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero rekla je, povodom teksta "Ustašin jatak" u Kuriru, da sud "ne reaguje, nego sudi". Ona je podsetila da je tužilac strana u postupku i da bi u tužilaštvu trebalo pitati da li će biti pokrenut postupak protiv odgovornih u Kuriru.

Veljanovski: Tužilac mora da reaguje

Ministarstvo kulture ranije je pozvalo javnog tužioca da reaguje i traži zabranu širenja informacija kojima se podstiče nacionalna mržnja.

Jedan od pisaca Zakona o radio-difuziji Rade Veljanovski za B92 kaže da su učestali napadi na Ivanu Dulić-Marković očigledan govor mržnje, jer se stalno napada njena ličnost, pre svega zbog toga što je hrvatske nacionalnosti.

"Tužilac može i mora da reaguje, takvi napadi pre svega štete demokratizaciji javnog govora. I Zakon o javnom informisanju i Zakon o radio-difuziji nalažu sprečavanje govora mržnje gde god da se on pojavi, a govor mržnje podrazumeva uvredu na osnovu religijske, nacionalne ili neke druge pripadnosti", kaže Veljanovski.

"Postoji mogućnost za takvo sudsko gonjenje, a čak i da naš zakon to ne poznaje, Evropska konvencija o ljudskim pravima u tački 10 predviđa obaveznu sudsku obradu takvih slučajeva", kaže on.

Veljanovski, međutim, smatra da čak ni u takvim situacijama ne bi trebalo razmišljati o zabrani jednog lista jer bi to bilo suprotno evropskim standardima.

Ipak, postoji način za sprečavanje širenja neistina i govora mržnje, kaže Veljanovski: "Medijski zakoni su kod nas tako pravljeni da je moguće zabraniti izlaženje broja koji objavljuje takve informacije, ali nije moguće trajno zabraniti list."

Napadi radikala na Ivanu Dulić počeli su pred njen izbor za potpredsednicu Vlade Srbije, a uprkos pozivima javnosti, državni tužilac nije reagovao, već je ona podnela privatnu tužbu protiv Gorana Cvetanovića iz Leskovca. Radikali su je do sada u više navrata vređali, dovodeći njenu porodicu u navodnu vezu sa ustašama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: