Tužilaštvo o Vučinićevoj izjavi

Tužilaštvo pokrenulo istragu povodom navoda iz teksta "Žene na meti", koji je objavljen prošle nedelje u jednom tabloidu.

Izvor: B92

Petak, 08.09.2006.

11:08

Default images

Treće opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je, postupajući po prijavi o postojanju ozbiljnih pretnji i ugrožavanja sigurnosti aktivistkinja nevladinih organizacija Nataše Kandić, Sonje Biserko i Biljane Kovačević-Vučo, po hitnom postupku "stavilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja od MUP-a Srbije."

Tužiteljka Gordana Čolić izjavila je za B92 da se od Trećeg odeljenja Gradskog SUP-a traži da sasluša Vučinića, koji je u tekstu "Žene na meti" u Kuriru saopštio da se pripremaju otmice i ubistva Nataše Kandić, Sonje Biserko i Biljane Kovačević-Vučo.
"Kada neko izjavi za javnost, odnosno izda saopštenje da postoje strane službe, odnosno ljudi koji pripremaju vrlo ozbiljna krivična dela otmice i ubistva, naravno da tužilaštvo mora da reaguje. Siniša Vučinić mora izgovoriti ko su ta lica i te organizacije, jer izrečene pretnje jesu vrlo ozbiljne i tužilaštvo je moralo da ovako reaguje", kaže ona. 

Policija će takođe saslušati i novinara, kao i druge osobe do kojih se tokom istrage o krivičnom delu bude došlo. "To je krivično delo ugrožavanja sigurnosti, gde je zaprećena kazna do tri godine zatvora. To krivično delo u konkretnom slučaju postoji kada se pretnje izreknu prema više lica i to nam je okvir odakle idemo u dalju istragu", kaže Gordana Čolić.

Ukoliko se ispostavi da su informacije koje je izneo Siniša Vučinić tačne, mogao bi da odgovara za neprijavljivanje krivičnog dela. U suprotnom, ako je izneo lažne informacije, teretiće se za krivično delo izazivanja nereda i panike.

Podsetimo, nakon izjave Vučinića, a posle emisije Utisak nedelje, u kojoj je učestvovala Nataša Kandić, začuli su se pucnji ispred zgrade B92, a policija je saopštila da su bačene petarde sa jedne od okolnih zgrada. Na te događaje oštro je reagovala javnost - predstavnici Vlade, političke stranke i nevladin sektor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: