Čekajući internet-skraćenicu

U domaćoj internet-zajednici mnogi smatraju da oznaka "SP" ni na koji način ne asocira na Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 06.09.2006.

16:03

Default images

"SP" podseća na Singapur, a ne na Srbiju, poručuje grupa intenet-stručnjaka u svom pismu koje su uputili B92. Oni upozoravaju da u savremenom svetu internet-domen predstavlja virtuelnu teritoriju jedne države i da bi zato prihvatanje domena koji je Srbiji predložila Međunarodna asocijacija za standardizaciju značilo anonimnost i slabu posećenost svih sajtova iz Srbije.

"Kada neko odluči da nađe nešto iz Srbije ili ne znam, Hrvatske ili Britanije, poželjno je da taj domen bude nešto što će najlogičnije da predstavi tu zemlju. E, sada, kome će na pamet pasti da je SP Srbija? Teško da će iko povezati i na taj način asocirati našu zemlju sa tim domenom", objašnjava Vladimir Ječmenić, IT help B92.

Vlada Srbije ranije je uputila zahtev Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju ISO da internet-domen Srbije postane oznaka RS što bi značilo Republika Srbija, ali je taj predlog odbijen s obrazloženjem da oblik vladavine ne može biti deo njene internet skraćenice.

Međutim, za neke zemlje to pravilo nije važilo, pa je na primer, Velika Britanija dobila pravo na skraćenicu UK, a Švajcarska CH. Organizacija za standardizaciju ipak insistira da Srbija za prvo slovo u svakom slučaju uzme S, a jedna od slobodnih varijanti jeste i SS, što bi po Ministarstvu spoljnih poslova odgovaralo i značilo bi Srbi, Srbija: "Kasno smo stali u red i samim tim uzima se ono što je ostalo. Postoje dva ili tri domena koja bi mogla da na izvestan način asociraju na Srbiju. SS je tu maltene i najinteresantnije, ali kod ljudi u Srbiji to izaziva negativne konotacije i podsećanje na Drugi svetski rat", kaže Zoran Stanojević, novinar Radija BBC.

Dok Vlada Srbije još uvek čeka zvanično obaveštenje iz Ženeve o tome koje su oznake uz SP i SS ostale u opticaju, neki internet-stručnjaci predložili su da Srbija od bivše holandske kolonije Surinama otkupi skraćenicu ".SR" ili da od Solomonskih ostrva otkupi znak ".SB". Međutim, po međunarodnim pravilima trgovina internet-domenima nije dozvoljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: