Potpisivanje sporazuma SOFA

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs i predsednik Srbije Boris Tadić potpisaće u Vašingtonu sporazum SOFA.

Izvor: B92

Subota, 02.09.2006.

13:49

Default images

Sporazum Srbije i SAD odnosi se na zaštitu statusa i pristup i korišćenje vojne infrastrukture u Srbiji, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije. "Taj sporazum znači jačanje odbrambene saradnje Srbije i SAD, zasnovane na punom poštovanju suvereniteta obe države i povelje Ujedinjenih nacija i potvrđuje potrebu jačanja zajedničke bezbednosti i doprinosa međunarodnom miru", navodi se u saopštenju.

Sporazum o zaštiti snaga, tj. SOFA ugovor, detaljno reguliše položaj američkih vojnika koji budu prolazili kroz Srbiju ili iz nekog razloga budu boravili na teritoriji Srbije: "Ovim sporazumom regulšemo položaj, ulogu i sve one obaveze koje američki vojnici imaju kada budu na teritorji naše zemlje. Bliže se definišu ti odnosi, upotreba infrastrukturnih objekata, definiše se sve ono što je bitno za bistvovanje jedne armije na teritoriji druge države. Na taj način regilišemo sve one moguće nesporazume koji mogu iz toga da proisteknu", kaže ministar odbrane Zoran Stanković.

Sporazum predvidja carinske i poreske obaveze američkog personala, njihove vozačke dozvole, ali i pred kojim će sudom odgovarati u slučaju eventualnih zakonskih prekršaja: "To je tipski sporazum. Imunitet o kome se govori definisan je sporazumom, a ono što je  jako bitno jeste da se svake dve godine sporazum ponovo potpisuje, tako da mislim da neće biti problema", kaže Stanković.

Većina evropskih zemalja nema potrebe za potpisivanjem takvog sporazuma jer su one istovremeno članice i Evropske unije i NATO. Sporazum SOFA potpisale se sve zemlje u okruženju. U Evropi  jedino još  Belorusija i Srbija nisu potpisale SOFA sporazum.

Sporazum je usvojila Vlada Srbije.

Tadić će od 6. do 8. septembra boraviti u radnoj poseti SAD na poziv Kondolize Rajs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: