Kupac još u nemilosti

Potrošači u Srbiji, posle skoro godinu dana od uvođenja Zakona o zaštiti potrošača, i dalje u dobroj meri nezaštićeni i neinformisani.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 02.09.2006.

14:33

Default images

Edina Popov, predsednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije, podseća da je Evropa prošle godine zaštitu potrošača u Srbiji ocenila kao nezadovoljavajuću. Kako ocenjuju u APOS-u, u Srbiji tržište ne funkcioniše, a od svih učesnika na tržištu najviše novca imaju države i kompanija koje imaju monopol.

Zbog jakog uvoznog lobija i neadekvatne zaštite države, potrošači plaćaju skupu i nekvalitetnu robu, kaže Edina Popov. Ona kaže da je roba koja se uvozi u Srbiju, tehnički aparati i druga roba široke potrošnje, skuplja nego u, na primer, Mađarskoj i ostalim zemljama okruženja, o zemljama Zapada da se i ne govori. Na tržištu je, pored ostalog, sve više robe s lažnom etiketom.

Zakon o zaštiti potrošača doneo je evropske norme, ali se u praksi, kažu u APOS-u, ne vidi da on funkcioniše. Država nije odredila sredstva ni instrumente za zaštitu prava potrošača. Nezavisne potrošačke organizacije nemaju rešeno pitanje registra, niti svoje službe i stručnjake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: