Vladika sarađivao sa Sekuritateom

Vladika Rumunske pravoslavne crkve, Teodosije, izjavio je da je sarađivao sa tajnom policijom za vreme komunizma.

Izvor: B92

Petak, 01.09.2006.

07:39

Default images

Kako je rekao, on je samo obaveštavao o pitanjima od "važnog nacionalnog interesa". Vladika područja Tomis, na Crnom moru, rekao je agenciji Asošijeted pres da je pod pritiskom potpisao obavezujući dokument sa tajnom policijom Sekuritateom 1987. godine, dok je bio asistent na Teološkom institutu u Bukureštu.

Vladika Teodosije je rekao da su ga držali četiri sata u glavnom štabu tajne policije i naterali da potpiše dokument koji ga obavezuje da daje informacije.

Rumunski predsednik Trajan Basesku zatražio je ove nedelje da se otvore dosijei Sekuritatea, koji se odnose na sveštena lica.

Teodosije je rekao da je tajna policija od njega tražila da daje informacije o studentima i profesorima u institutu "o pitanjima od važnog nacionalnog interesa".

Teodosije je postao sveštenik 1991. godina, a vladika Tomisa 2000. godine.

Pretpostavlja se da je tajna policija regrutovala mnoge sveštenike.

Za vreme komunizma u Rumuniji je u zatvorima i na prinudnom radu bilo nekoliko hiljada sveštenika, pored političkih zatvorenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: