Kraj roka za Iran, slede sankcije?

Rok koji je Savet bezbednosti postavio Iranu da prekine nuklearni program istekao je juče. EU: Rano je za sankcije.

Izvor: B92

Petak, 01.09.2006.

07:37

Default images

Samo nekoliko sati pre isteka roka, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da se iranska nacija nikada neće odreći svog očiglednog prava na razvoj mirovne nuklearne tehnologije.

U izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, kojim je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija omogućeno da uvede sankcije Teheranu, navodi se da Iran nije prekinuo da obogaćuje uranijum, niti je pokazao neki znak da namerava to da učini.

Međutim, visoki zvaničnik Agencije rekao je da inspektori "nisu otkrili nikakav konkretan dokaz da Iran nuklearni program koristi u vojne svrhe". Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan nije mogao da kaže kada bi Savet bezbednosti mogao da raspravlja o Iranu. "Iran je pitanje u rukama Saveta bezbednosti. Sada, kada je rok istekao, znam da postoje pokušaji da se organizuje sastanak sa zvaničnim Teheranom. Iako je rok istekao, mislim da Savet bezbednosti neće žuriti", kaže Anan.

Vašington, koji najglasnije zagovara da se uvedu sankcije Iranu, najavio je da će se svetske sile tim povodom sastati iduće sedmice. Američki predsednik Džordž Buš ponovio je da međunarodna zajednica ne sme da dozvoli da Iran razvije nuklearno oružje. "Iran mora doneti odluku. Mi smo naš izbor napravili. Mi ćemo nastaviti da sa saveznicima tražimo diplomatsko rešenje, ali posledica zbog iranskog prkosa mora biti", rekao je Buš.

Iran nije zadovoljan izveštajem Međunarodne agencije za atomsku energiju, ali smatra da je Agencija ipak dokazala da su američke optužbe na račun Teherana neosnovane, prenela je agencija Irna.

Rusija: Žalimo zbog odluke Irana

Rusija je saopštila da žali zbog odluke Irana da nastavi da obogaćuje uranijum, uprkos zahtevu Ujedinjenih nacija.

"Delimo stav Međunarodne agencije za atomsku energiju i žalimo što Iran nije poštovao Rezoluciju 1696 do određenog roka i što je odbio da prekine rad na obogaćivanju uranijuma", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Mihail Kamnjin.

Finska upozorava na preuranjene sankcije Iranu

Finska, koja predsedava Evropskoj uniji, protivi se da se preuranjeno uvedu sankcije Iranu, ocenivši da je "za EU diplomatija glavni put napretka".

Finski ministar spoljnih poslova Erki Tuomioja rekao je "da nije ni vreme ni mesto" da Ujedinjene nacije uvedu Iranu sankcije jer nije obustavio nuklearni program. "Svi želimo da zajedno sa Iranom pronađemo rešenje krize", rekao je Tuomioja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: