Nastavak suđenja za Ovčaru

Dokazni postupak odbrane na suđenju "vukovarskoj trojki" nastavljen je iskazom svedoka Steve Bisića.

Izvor: Beta

Petak, 01.09.2006.

19:44

Default images

Bisić, koji je tada bio podoficir u protivterorističkom vodu Prve gardijske brigade JNA, drugi je svedok odbrane optuženog Mileta Mrkšića, tadašnjeg komandanta te brigade. On je posvedočio da je često bio u komandi brigade u selu Negoslavci, ali da u samom Vukovaru Mrkšića nikada nije video.

Zajedno sa Mrkšićem, za streljanje oko 250 zarobljenika na Ovčari, 20. novembra 1991, optuženi su i Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić.

Svedok Bisić posvedočio je da su pripadnici protivterorističkog voda 18. novembra u Vukovaru "slavili što su ostali živi" pekući prase na ražnju, kada im je komandir naložio da krenu na Ovčaru zato što se tamo "nešto dešava". Opisao je da su na farmi zatekli pripadnike vojne policije JNA, čiji je kapetan pokušao da ih spreči da dođu do zarobljenika rekavši da je "iz Beograda naređeno" da zarobljenike niko ne dira.

Uprkos upozorenjima kapetana vojne policije, ušli su u hangar na farmi i tamo zatekli više od 80 zarobljenika, za koje im je rečeno da su pripadnici HOS-a Dobrosava Parage.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Marks Mor tvrdio je da je Bisić sa drugovima na Ovčari bio na dan zločina nad zarobljenicima, 20. novembra, i da je tamo video oficire bezbednosti JNA, kao i pripadnike lokalne teritorijalne odbrane. Svedok je, međutim, sve to negirao, ostajući pri iskazu da je na farmi bio 18. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: