Nastavak pregovora s EU u oktobru?

Vlasti Srbije dobile su neformalnu potvrdu iz Brisela da će pregovori sa EU biti nastavljeni početkom oktobra, piše Blic.

Izvor: B92

Petak, 01.09.2006.

11:39

Default images

Izručenje bivšeg komandanta Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine, ostaje uslov kada je reč o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, citira Blic neimenovanog sagovornika. Ovu nezvaničnu informaciju niko nije želeo da potvrdi, ali ni da demantuje. U kancelariji evropskog komesara za proširenje Olija Rena, nije bilo spremnih za komentar.

Ren i glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte treba da podnesu izveštaj ministrima Evropske unije da li je i kako Srbija ispunila sopstveni akcioni plan.

Ministar finansija danas nije želeo da procenjuje kakvo je raspoloženje u Briselu kada je u pitanju podrške nastavku pregovora sa Unijom: "Što se tiče EU, moramo zvanično da dobijemo mišljenje Evropske komisije i mislim da treba da sačekamo taj trenutak", kaže ministar finansija Mlađan Dinkić.

Koordinator Akcionog plana za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je nedavno da je sredina septembra rok do kog Srbija treba da pruži dokaze da taj plan daje rezultate .

Danas Ljajić više ne govori o rokovima, ali objašnjava da je minimum koji se traži primena hrvatskog modela saradnje: "Svi se pozivamo na taj hrvatski model, koji podrazumeva da je Hrvatska nastavila pregovore s EU, a da Gotovina nije bio u Hagu, a s druge strane da podrazumeva da optuženik bude lociran, odnosno da pružimo konkretne dokaze da su naše akcije dale rezultat u smislu lociranja Mladića."

Kako je B92 već javio, glavna tužiteljka Karla del Ponte doći će u Beograd krajem septembra na poslednji sastanak s predstavnicima vlasti uoči podnošenja svog izveštaja ministrima u Briselu.

Dok je srpski put ka EU uslovljen saradnjom sa Tribunalom, u Podgorici je saopšteno da se pregovori Crne Gore s Evropskom unijom nastavljaju 25. septembra. Crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Đurović ocenila je da je kraj godine realan rok za potpisivanje Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: