Postići rešenje do kraja godine

Kontakt grupa potvrdila ranije formulisane namere da se rešenje statusa Kosova postigne do kraja godine.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 01.09.2006.

09:33

Default images

To je večeras agenciji Beta rekla predstavnica nemačkog ministarstva spoljnih poslova. Na sastanku, koji je na nemačku inicijativu održan u Ambasadi Nemačke u Beču, učestvovao je i specijalni izaslanik UN-a za Kosovo Marti Ahtisari.

Šest zemalja članica Kontakt grupe zastupali su funkcioneri ministarstava spoljnih poslova zaduženi za Balkan. Na sastanku se, kako je rekla predstavnica ministarstva u Berlinu, razgovaralo o daljem "redu vožnje" za pregovore o statusu Kosova. Kako je istakla, Kontakt grupa je ponovila da "u potpunosti stoji iza Ahtisarija u njegovim posredničkim naporima".

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova upoznao je članove Kontakt grupe sa dosadašnjim tokom pregovora o statusu Kosova, potvrdila je Beti Ahtisarijeva portparolka Hua Đijang.

Naredni sastanak Kontakt grupe biće održan 11. i 12. septembra u Sofiji.

Savet bezbednosti UN-a dvaput o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće ovog meseca dva sastanka o Kosovu: jedan posvećen stanju u Pokrajini i radu UNMIK-a, a drugi o toku pregovora o budućem statusu Kosova.

Prva sednica Saveta bezbednosti o Kosovu biće održana 11. septembra u Njujorku. Na tom sastanku, biće razmotren redovni izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a. Članove Saveta će o stanju na Kosovu izvestiti novi šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Joakim Riker.

Stavove Beograda na toj sednici saopštiće predsednica državnog Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić, potvrđeno je danas agenciji Beta u njenom kabinetu.

Na drugoj sednici, na kojoj će biti razmatran tok pregovora o statusu Kosova, izveštaj članovima Saveta bezbednosti podneće specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari.

Na toj sednici, Ahtisari će predstavnike zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izvestiti o napretku u pregovorima Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, i o jedinom sastanku posvećenom samom pitanju statusa, održanom 24. jula u Beču.

Skupština Kosova o pregovorima

Skupština Kosova raspravljala je o dosadašnjem toku pregovora o budućem statusu Kosova. Pored predsednika Fatmira Sejdiua, poslanicima su se obratili i premijer Agim Čeku i lideri opozicije Hašim Tači i Veton Suroi.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, koji vodi delegaciju Prištine u pregovorima o budućem statusu Kosova, rekao je poslanicima da je u dosadašnjem toku pregovora prištinska delegacija zastupala stav o nezavisnosti i suverenosti Kosova sa svim pravima za manjinske zajednice. On je rekao da u vezi s pitanjima koja su bila na dnevnom redu bečkih pregovora do sada nije postignuta nikakva saglasnost s Beogradom.

Premijer Agim Čeku je pred poslanicima rekao da veruje da će od narednog izveštaja o stanju na Kosovu, koji će sredinom septembra biti razmotren na Savetu bezbednosti, umnogome zavisiti ishod bečkih pregovora: "Vlada ima obavezu da nađe praktična i dugoročna rešenja za probleme u zemlji. Na ovaj način mi shvatamo i pregovore u Beču, koji su u funkciji pronalaženja funkcionalnih rešenja za nezavisnu državu Kosovo."

Lider opozicije Hašim Tači je obraćanje Skupštini iskoristio i za distanciranje od Vlade: "Treba razumeti da učešće opozicije u pregovorima ne daje Vladi imunitet za osiromašivanje građana ispod egzistencijalnih granica i bogaćenja grupa i pojedinaca iz politike, vezanih za organizovani kriminal."

U poslaničkoj raspravi mogli su se čuti zahtevi za smenjivanje pregovaračkog tima i, zbog toga, kako je rečeno, što niko ne može pregovarati sa Srbijom protivno volji naroda za stvaranje kosovske države. Sednica se nastavlja u utorak.

Ahtisari: Preterano tumačenje

Izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu i Metohiji Marti Ahtisari izjavio je, povodom kritika Beograda zbog njegove izjave o kolektivnoj krivici srpskog naroda, da je veoma žalosno što Srbi počinju da zveckaju oružjem.

"Jako mi je žao zbog njih. Mi smo o toj stvari razgovarali nakon određenog sastanka i to je dobilo pomalo preterano tumačenje", rekao je Ahtisari u izjavi finskoj novinskoj agenciji STT, koju je prenela austrijska agencija APA.

Ahtisari je podsetio da odluka o rešenju za Kosovo nije u njegovoj nadležnosti.

Đurić: Nove optužbe

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić izjavio je da je od izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Martija Ahtisarija, umesto očekivanog "jasnog i glasnog izvinjenja, stigla nova teška optužba da Srbija zvecka oružjem".

"Bilo bi zaista važno da međunarodni posrednik objasni i kaže kako to Srbija zvecka oružjem. Da li je za njega zveckanje oružjem to što smo ga zamolili da nam se izvini zbog teške uvrede ili on pod zveckanjem podrazumeva nešto drugo", rekao je Đurić i istakao da je važno da Ahtisari objasni šta znači najnovija optužba, prenosi RTS.

On je podsetio da je Ahtisari ranije u Beču zastupao stav "da su Srbi krivi kao narod a sada izražava žaljenje što Beograd preterano, kako kaže, tumači njegovu izjavu kojom je žigosao ceo naš narod".

Đurić je dodao da su u Vladi "čvrsto uvereni da je Ahtisari morao da pronađe snage i dostojanstva da se jasno i glasno izvini".

On je dodao da, u isto vreme, ne može a da ne primeti "da Ahtisari ni jednom rečju nije osudio teroristički napad u Kosovskoj Mitrovici koji je usledio neposredno posle njegove prve optužbe i da to nije kvalifikovao kao zveckanje oružjem".

Kacin: Odluka o Kosovu narednih meseci

Jelko Kacin, slovenački poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac te institucije za napredak u pregovorima Srbije sa EU, danas je izjavio da će odluka o budućem statusu Kosova konačno biti donesena tokom narednih meseci.

"Srbija će, bez priznanja neprijatne i bolne istine da je delimično odgovorna za ratove na području bivše Jugoslavije i za situaciju na Kosovu, rizikovati izolovanost u vakuumu nacionalizma, samosažaljenja i negiranja. Osećanje izolovanosti, koje se pokazuje i u zamrzavanju pregovora o Ugovoru o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, može da vodi i u radikalizaciju u srpskom društvu", izjavio je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: