Predsednik, premijer i oficiri

Boris Tadić poručio da srpska Vojska mora da bude "faktor stabilnosti čitavog regiona Jugoistočne Evrope".

Izvor: B92

Nedelja, 17.09.2006.

10:41

Default images

Srbija je juče dobila novu generaciju oficira Vojske Srbije. Na svečanosti na platou ispred bivše Savezne skupštine studenti 126. i 127. klase Vojne akademije unapređeni u čin potporučnika Vojske Srbije. Tom prilikom predsednik Boris Tadić je rekao Vojska Srbije nikada više ne može biti upotrebljena u unutrašnjim političkim prilikama.

"Srbija ima cilj da postane deo porodice evropskih naroda. Vojska je deo tog cilja. Naša vojska je dokaz da Srbija jeste moderna demokratska zemlja, da je vojska deo naše demokratije jer je pod civilnom i demokratskom kontrolom, ali je spremna da izvršava sve svoje teške i rizične poslove, a naš vojnik je jedan od najboljih vojnika u ovom delu Evrope", rekao je Tadić.
Vojislav Koštunica predaje diplomu (B92)
Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je Srbija ponosna na svoje oficire koji su se zakleli da će braniti čast otadžbine i dodao da bi i oni trebalo da budu ponosni na srpsku tradiciju: "Budite ponosni na znane i neznane junake koji su branili svoj narod i svoju zemlju. Oni su izgradili tradiciju vojske koja počiva na najvišim vrednostima i vrlinama, a to su pravda i suštinska ljubav prema svojoj zemlji, a ne mržnja prema drugima i namera da se otima i ugrožava tuđa sloboda".

I premijer i predsednik su iskoristili su priliku da se tokom obraćanja oficirima Srbije osvrnu i na budućnost Kosova i Metohije. Tadić je rekao da je Kosovo deo našeg identiteta: "Ubeđen sam da nam je svima više nego bilo šta drugo potrebno očuvanje mira na prostoru na kom živimo, da izbegnemo rizike rata i da odbranimo svoj suverenitet, integritet i dostojanstvo naše zemlje i nacije. Vlada Srbije i ja kao predsednik učinićemo sve da to odbranimo".
Na sveèanosti ceo državni vrh (B92)
"Gospodo oficiri, znam da je Kosovo duboko urezano u vašim srcima i u vašoj svesti jer je Kosovo srce Srbije i duša našeg naroda. Važno je da presednik, Skupština, premijer i narod imaju isti stav, a to je da je Kosovo uvek bilo i da će zauvek ostati u Srbiji, a tako ćemo neizbrisivim slovima upisati i u Ustav", rekao je Koštunica.

Defileu novounapređenih potporučnika prisustvovali su, između ostalih, predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, ministar odbrane Zoran Stanković i zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-major Zdravko Ponoš, te predsednik Republike Srpske Dragan Čavić i druge zvanice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: