Skup akcionara Robnih kuća Beograd

Oko 200 akcionara i poverilaca Robnih kuća Beograd održalo je protest ispred Trgovinskog suda u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 29.08.2006.

13:45

Default images

Oni traže da bude poništena odluka tog suda o stečaju Kompanije. Luka Anđelić, predsednik Upravnog odbora Udruženja poverilaca i akcionara RK Beograd, koje su u stečaju od 15. maja 2002, izjavio je da to udruženje traži da odluku o sudbini te kompanije donese Skupština poverilaca, a ne Trgovinski sud i Agencija za privatizaciju.

Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik od 22. marta ove godine, insistira da se RK Beograd prodaju u celini, umesto da se prodajom dela imovine, koja je vredna oko 200 miliona evra, namire svi poverioci, koji potražuju 95 miliona evra, kazao je Anđelić. Anđelić je naveo da oko 7.900 radnika, koji su najveći poverioci Kompanije, potražuju preko 22 miliona evra, kao i da je najveći poverilac, kao pravno lice, Beobanka, koja je u likvidaciji, a čiji su osnivači RK, sa ulogom od 52 odsto.

Pre uvođenja stečaja u RK Beograd, kapital je bio četiri puta veći od dugovanja, dodao je on. U toku stečaja, prodato je šest robnih kuća i dva hotela, ukupne površine 40.000 kvadratnih metara, po prosečnoj ceni od 187 evra po kvadratu, naveo je on. Anđelić je istakao kako je nekome stalo da se RK Beograd prodaju iz stečaja, jer je početna cena takve prodaje 50 odsto niža od procenjene.

Protesti su, prema njegovim rečima, prijavljeni do 11. septembra, a članovi Udruženja akcionara i poverilaca svaki dan će se okupljati od 11 do 13 sati ispred Trgovinskog suda, dok će se o eventualnim kasnijim akcijama odlučivati naknadno.

Prve sudske odluke, koje su RK Beograd vodile u propast, donele su sudije Trgovinskog suda u Beogradu protiv kojih je pokrenut postupak zbog saradnje sa stečajnom mafijom, navodi on.

U Agenciji za privatizaciju Beti je juče rečeno da je 24. avgusta ove godine odluku o kompletnoj prodaji imovine Robnih kuća Beograd, u skladu sa Zakonom o stečaju, doneo Odbor poverilaca tog preduzeća. Imovina će, kako ističu u Agenciji, biti prodata javnim pozivom za prikupljanje ponuda, koji će uskoro biti objavljen, a ceo postupak bi trebalo da se okonča do kraja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: