Sjenica: Ko ostaje?

Dva dana pošto je u Sjenici održan referendum za opoziv predsednika opštine, rezultati još uvek zvanično nisu poznati.

Izvor: B92

Utorak, 29.08.2006.

14:41

Default images

Izborna komisija saopštila je samo da je poništila glasanje na trećini izbornih mesta, dok Sandžačka demokratska partija tvrdi da član te stranke Esad Zornić nije smenjen sa mesta predsednika opštine. Lider SDP-a Rasim Ljajić razgovarao je sa premijerom Vojislavom Koštunicom i predao mu izveštaje sa biračkih mesta koji pokazuju da nema dovoljno glasova za opoziv.

"Radi se o jednom drastičnom kršenju prava i drastičnom narušavanju izborne volje građana. Naša pobeda je čista kao sunce i nećemo dozvoliti nikavu vrstu nagađanja, kompromisa. Mi želimo da se poštuje zakon i ja sam danas to rekao premijeru Koštunici. Ne može Vlada brutalno da krši zakon zbog podrške dva poslanika”, rekao je Ljajić. 

Dva poslanika Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina podržavaju Vladinu tanku većinu u Skupštini Srbije, pošto su pre skoro godinu dana Koštunica i Ugljanin potpisali sporazum o saradnji. Dok se najjača vladajuća stranka, DSS, još uvek zvanično nije oglasila, u G17 traže da se priznaju rezultati referenduma u Sjenici. Suzana Grubješić kaže da ta stranka očekuje da reaguje i republički tužilac. "G17 plus protestuje protiv kršenja izborne volje građana, zahteva da se priznaju rezultati referenduma prema kojima Esad Zornić nije opozvan sa mesta predsednika opštine Sjenica. Očekujemo da se oglasi i javni tužilac i pokrene postupak za zaštitu zakonitosti. Pravila su doneta da bi važila za sve i izborna volja građana ne sme kršiti ni u jednom delu Srbije, pa ni u Sandžaku i u Sjenici", objašnjava Grubješićeva.

U Sjenici i u Novom Pazaru 10. septembra održaće se vanredni izbori za skupštine opština, pošto je u oba grada Vlada Srbije još u aprilu uvela prinudnu upravu. Poništavanje rezultata referenduma u Sjenici dodatno zaoštrava sukob ionako suprotstavljenih sanžačkih stranaka. Portparol Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, Mirsad Jusufović, ocenjuje da su rezultati glasanja za opoziv predsednika opštine Sjenica Esada Zornića poraz Vlade Srbije, koja, prema njegovim rečima, u poslednjih šest meseci čini sve da zadrži Sulejmana Ugljanina na vlasti, zarad dva glasa u Skupštini, u šta spada i jučerašnje delimično poništavanje izbora.

On je rekao da je Vlada skandaloznim odlukama, uvođenjem prinudne uprave u Sjenici i u Novom Pazaru, pokušala da zbuni, unese smutnju i još više podeli ionako podeljen bošnjački narod. SDP i Izborni štab Zajedno za Sjenicu poseduju zapisnike sa svih biračkih mesta koje su potpisali članovi Komisije iz Liste za Sandžak, koja učestvuje u vladajućoj koaliciji.  "To što je Izborna komisija poništila izbore na 21 biračkom mestu jeste kriminal i još jedan pokušaj Vlade da na silu nametne svoju volju građanima Sandžaka. Volja građana Sandžaka je da se ovde nešto menja i da, uz dogovor, i zajedno, krenemo napred", kaže Jusufović. On navodi da je zadovoljan izbornim rezultatima u Sjenici.

S druge strane, generalni sekretar Liste za Sandžak Nermin Bejtović kaže da je zadovoljan i optužio je SDP da je podmićivao građane. "SDP je podmićivao građane, kupovao ulje, brašno i sveske deci, o čemu postoje snimci i policijski zapisnici", rekao je Bejtović.

Prema podacima Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, protiv opoziva predsednika opštine Esada Zornića glasala su 6.222 građanina, a za opoziv je glasao 5.451 građanin. Međutim, opštinska izborna komisija Sjenice poništila je rezultate na 21 biračkom mestu, od ukupno 71 biračkog mesta. Prema rezultatima sa 50 biračkih mesta, koji su priznati, za opoziv funkcionera Sandžačke demokratske partije Esada Zornića glasalo je 2.569 građana, dok je protiv bilo 2.430 građana. U birački spisak sjeničke opštine ukupno je upisan 25.061 građanin sa pravom glasa. Problemi sa vlašću u Sandžaku nastali su kada je Vlada Srbije raspustila Skupštinu Novog Pazara, koja je prethodno raspisala referendum o opozivu Sulejmana Ugljanina sa mesta predsednika opštine. Privremene opštinske vlasti pomerile su datum održavanja referenduma sa 14. maja na 25. jun, ali je većina raspuštene Skupštine, predvođena Sandžačkom demokratskom partijom Rasima Ljajića, sprovela referendum 14. maja i saopštila da je Ugljanin smenjen. Na drugom, zvaničnom referendumu, Ugljanin je velikom većinom ostao na mestu predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: