Koštunica: Izjava Ahtisarija jasna

Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da je izjava Martija Ahtisarija jasna i da su nebitne priče o kontekstu u kom je data.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 29.08.2006.

07:26

Default images

Koštunica je izjavio da je za celu domaću i svetsku javnost važno precizno i doslovno saopštiti stav koji je Marti Ahtisari izneo pregovaračkom timu Beograda 8. avgusta u Beču. "Nije teško zapamtiti njegovu izjavu jer je ona u svojoj brutalnosti više nego jasna i ideološki prepoznatljiva. Ahtisari je rekao da su Srbi krivi kao narod", kaže Koštunica.

"Kada čujete tu izjavu, sve priče i zamagljivanja o nekom užem ili širem kontekstu su besmislene. Srpski narod je dobro upoznao jedini kontekst tog žiga. Zbog toga nema sumnje da će Vlada Srbije i ceo pregovarački tim sistematično i svakodnevno voditi diplomatsku akciju kako bi svi važni međunarodni činioci bili upoznati s teškim predrasudama koje Ahtisari ima o srpskom narodu. Na pregovorima u Beču 24. jula nismo mogli da čujemo nijedan jedini argument u prilog nezavisnosti Kosova i Metohije. Iz tog ćorsokaka je proistekao i ovaj, prvi, i za sada jedini argument koji je izneo Ahtisari. U vremenu koje je pred nama sigurno ćemo razjasniti šta sve znači argument Martija Ahtisarija da su Srbi krivi kao narod i da je to podloga za nezavisnost Kosova", kaže Koštunica.

Vojislav Koštunica dodaje da treba sačekati sa odlukom o traženju opoziva Ahtisarija. "Videćemo šta će posle svega uraditi Ahtisari, a videćemo i koji će biti rezultati naše diplomatske akcije", rekao je Koštunica.

"Istorijsko nasleđe ne može se ignorisati"

Izazvao je niz reakcija - Ahtisari (Fonet)
Međutim, portparol Kofija Anana, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Brendon Varma, ocenio je da Ahtisari pomenutim izjavama nije prekoračio okvire. "Anan podržava Ahtisarija. Njegove reči su možda izvučene iz šireg konteksta, ali koliko mi vidimo, on je samo želeo da kaže da istorijsko nasleđe ne može biti ignorisano", rekao je Varma za Tanjug. "Anan ima poverenja u Ahtisarija, koji ima veliko međunarodno iskustvo, i ne razmišlja o njegovom povlačenju", zaključio je Varma.

Šef Informativne službe Ahtisarijeve kancelarije Remi Durlo kaže da nije video saopštenje srpskog pregovaračkog tima, i da je specijalni izaslanik u petak jasno rekao da ne želi da dalje ulazi u to. "Nisam video izjavu o kojoj vi govorite. Sve što mogu da kažem jeste da je specijalni izaslanik u petak dao izuzetno jasnu izjavu da ne želi da dalje ulazi u to", rekao je Durlo. "Iz Njujorka je stigao izveštaj u ime generalnog sekretara UN-a, u kome se, koliko sam video, potpuno podržava specijalni izaslanik. S toga, nema potrebe da komentarišem tu izjavu."

Prema tvrdnjama beogradskog tima, Marti Ahtisari je na pregovorima 8. avgusta rekao da su Srbi ze dešavanja na Kosovu krivi kao narod. Ahtisari to nije potvrdio, već je poručio vlastima u Beogradu da politika koju je vodio Slobodan Milošević mora biti uzeta u obzir prilikom odlučivanja o statusu Kosova i da svaka nacija mora da plati za teret koji nosi. Tim Srbije za pregovore o Kosovu juče je oštro osudio izjave specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija. Sednici su prisustvovali i predsednik, premijer i ministar inostranih poslova, a zaključeno je da Srbija neće tražiti da Ahtisari ode s mesta glavnog posrednika za pregovore o Kosovu, ali da će Srbija krenuti u diplomatsku ofanzivu kako bi ukazala na Ahtisarijevu pristrasnost.

Marko Jakšić, jedan od članova pregovaračkog tima, izjavio je da Beograd neće tražiti odlazak Ahtisarija sa mesta glavnog posrednika, ali će krenuti u diplomatsku ofanzivu kako bi ukazao na njegovu pristrasnost. "Na neki način je dat nalog Ministarstvu inostranih poslova da u živoj diplomatskoj aktivnosti objasni zašto izjava međunarodnog posrednika nije u redu, da zbog toga i nema rezultata u pregovorima, niti bilo kakvog napretka, zbog pristrasnog stava, i da njegov mandat ne može biti validan kada navija za jednu stranu", kaže Jakšić i dodaje da je pregovarački tim procenio da nije moguće dobiti podršku za smenu Ahtisarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: