Iran odgovorio na ponudu Zapada

Iran je formalno odgovorio na paket ponuda Zapada, ali nije poznat sadržaj odgovora.

Izvor: Beta

Utorak, 22.08.2006.

18:09

Default images

Cilj ponude Zapada je da se ubedi Teheran da dopusti međunarodne inspekcije u svom nuklearnom programu. Zvaničnici bliski pregovaračkom timu tvrde da je Iran ponudio "novu formulu" za rešavanje sukoba oko nuklearnih aktivnosti.

Kako je javila iranska televizija, glavni pregovarač Irana Ali Laridžani predao je odgovor Teherana ambasadorima Britanije, Kine, Rusije, Francuske, Nemačke i Švajcarske, prenela je televizija ne objavivši sadržinu uručenih pisama. "Iran je pružio sveobuhvatan odgovor na sve što je bilo u paketu Zapada. Pored toga, Iran je, u svom formalnom odgovoru, zatražio odgovore na neka pitanja", rekao je jedan zvaničnik koji ništa više nije objasnio.

Državna televizija prenela je da je Teheran odgovorio da će poštovati svoja obećanja. "Iranski odgovor nagoveštava da je Iran posvećen dijalogu i svojim obećanjima. To je u suprotnosti sa američkom politikom unilateralizma", prenela je televizija ne dajući obrazloženje.

Stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačka su u junu dale Iranu paket ponuda sa ciljem da Teheran prekine sa obogaćivanjem uranijuma koji bi mogao da iskoristi za pravljenje atomske bombe. Švajcarska predstavlja SAD, koje nemaju diplomatske odnose sa Iranom od 1979, kada su muslimanski fundamentalisti upali u američku ambasadu u Teheranu. SAD otpužuju Iran da pokušava da napravi nuklearno oružje, dok Teheran tvrdi da svoj nuklearni program koristi u mirnodopske svrhe.

Američki ambasador u UN , Džon Bolton, rekao je da će odgovor Irana biti pažljivo razmotren: "Iran ima izbor. Oni mogu prihvatiti velikodušnu ponudu koju su im dale stalne članice Saveta bezbednosti i Nemačka, i ako tako bude, postoji mogućnost da dođe do drugačijih odnosa sa SAD i ostalima. Ali ako ne prihvate ponudu, mi ćemo se truditi u Savetu bezbednosti da njihovo odbijanje da prekinu sa nuklearnim naoružanjem treba da rezultira ekonomskim sankcijama."

Teheran je više puta naglašavao da nikada neće odustati od programa obogaćivanja uranijuma i proizvodnje nuklearnog goriva, ali će možda pristati na privremenu suspenziju većih aktivnosti kako bi se smanjile tenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: