Invalidima olakšati zapošljavanje

Hendikepirane osobe lakše će dobiti posao ako se usvoji novi zakon koji bi regulisao zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Izvor: B92

Petak, 18.08.2006.

15:35

Default images

Javna i privatna preduzeća bila bi obavezna da među zaposlenima imaju najmanje tri odsto osoba sa hendikepom. Vladin predlog zakona predviđa da preduzeća koja nemaju uslova da zaposle invalida, budu oslobođena ove obaveze. Samo u Beogradu živi više od 150.000 invalida, a tek 13 odsto njih radi. Samo trećina njih radi u uslovima koji su im prilagođeni.

Bojana Žiletić već pet godina je invalid. Od kada su joj amputirane obe noge, čeka posao. Konkurisala je u mnogim firmama, ali niko nije želeo da je primi.

"Ne kažu oni konkretno ništa, nego sve to,kao 'javićemo se, ovo ono' i onda se ne jave. Pretpostavljam da je to zbog toga što sam invalid. Volontiram ponekad i sve je to lepo, ali ja hoću da zaradim pare, a hoću i da radim nešto što će doprineti da se osećam korisno društvu, da dođem kući i da kažem sebi 'E, danas sam nešto uradila, super'", priča Bojana, koja je apsolvent Šumarskog fakulteta.

Prema zakonu o obaveznom socijalnom osiguranju, koji će se primenjivati od 1. septembra, poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom na neodređeno vreme, za tu osobu tri godine neće plaćati poreze i doprinose. Poslodavac može  da otpusti hendikepiranu osobu samo ako ne ispunjava radne uslove.

"Onaj poslodavac koji ne želi da zaposli lice sa invaliditetom moraće određeni novčani iznos da izdvaja u poseban namenski račun, iz kog će se finansirati različiti programi za samozapošljavanje, zatim za profesionalnu rehabilitaciju i uopšte unapređenje položaja lica sa invaliditetom u okviru radnog mesta", objašnjava Slađana Marković, pomoćnica ministra rada u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Prema novom modelu zapošljavanja, poslodavac će moći da dobije sredstva od Nacionalne službe za  zapošljavanje, kako bi prilagodio radno mesto potrebama osoba sa invaliditetom.

"Nacionalna služba finansira opremanje radnih mesta za lica sa invaliditetom. Taj iznos je 90.000 dinara plus 12 meseci zarade i doprinosa ili subvencija koja ide na teret poslodavca", kaže Momira Vlajin, šefica Odseka za socijalni rad i zapošljavanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: