Ministri opet različito o tablicama

Ministri Velimir Ilić i Mlađan Dinkić ostali na svojim pozicijama u vezi s preregistracijom vozila s crnogorskim tablicama.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

08:35

Default images

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da ostaje pri predlogu da treba omogućiti preregistraciju vozila s crnogorskim tablicama. Ilić smatra da je dobra ideja da, uz plaćanje takse od 300 evra, legalizacija tih automobila bude dozvoljena i da će biti veoma uporan da taj predlog bude ostvaren.

Ilić kaže da još nije čuo predlog za rešenje pitanja 100.000 vozila i njihovog parkinga. "Niko još nije objasnio jednu stvar. Da bi se parkirala ta vozila, potrebno je 300 hektara uređenog parkinga. Toliko uređenog parkinga nema maltene cela Srbija. Prema tome, ta vozila ne mogu da se uparkiraju, to je 100.000 automobila, 100.000 porodica, moramo naći neko rešenje. Naravno, zakoni postoje, zakoni se i menjaju. Uredbe postoje i postojale su, donosile su se. I možemo to, ako postoji dobra volja, ipak nekako odraditi. Inat je najgori. Sve može i sve ne može i sve može da se reši, ali ovde je reč o 100.000 porodica i stvarno moramo to rešiti", kaže Ilić.
...i Mlaðan Dinkiæ
Međutim, ministar finansija Mlađan Dinkić je ponovio da su ljudi koji su uvozili automobile iz Crne Gore svesno kršili propise Srbije jer je Crna Gora bila odvojena carinska teritorija i pre nego što se državna zajednica razdvojila. "Stvar je principa i siguran sam da to ne može da prođe, a naravno, svaki ministar, to je uobičajno, može da podnese inicijativu  Vladi, Vlada raspravlja, ali reč je o jednom od onih pitanja gde ja mogu sigurno u svoje ime da kažem da to ne može da prođe jer bi to značilo gaženje svih onih koji su poštovali zakon i legalno uvozili automobile", kaže Dinkić.

Vlada Srbije još nije zvanično odlučila šta će raditi sa automobilima s crnogorskim tablicama, a ministar za kapitalne investicije ranije je najavio da će svoj predlog Vladi izneti u septembru.

U Srbiji nema 100.000 automobila sa CG tablicama

U Srbiji niko nema tačne podatke o broju vozila sa crnogorskim tablicama, ali je, prema podacima MUP-a Crne Gore, izvesno da je taj broj znatno manji od 100.000, koliko navode ministar Velimir Ilić i udruženje vlasnika vozila.

U MUP-u Crne Gore je saopšteno da nemaju podatke o broju vozila koja na ovlašćenje voze vlasnici iz Srbije, niti o broju vozila koja su registrovali državljani Srbije. U evidenciju se, kako je saopšteno, ne upisuje podatak o državljanstvu vlasnika vozila.

Prema podacima Centra za informacione sisteme MUP-a Crne Gore, na dan 15. avgusta 2006. godine u Crnoj Gori je ukupno registrovano 117.224 putničkih vozila. Taj broj obuhvata sve registrovane putničke automobile sa crnogorskim tablicama, koji saobraćaju u CrnoJ Gori i koja se na ovlašćenje voze u Srbiji.

U MUP-u Srbije nemaju procene o broju vozila, a u udruženju vlasnika tvrde da BIA procenjuje da u Srbiji ima oko 50.000 vozila sa CG tablicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: