Optužba izvela prvog svedoka

Nastavljeno je suđenje šestorici bivših zvaničnika Srbije i SRJ optuženim za zločine na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

22:53

Default images

Optužba je danas izvela svedokinju o seksualnom nasilju koje su srpske snage, po optužnici, u proleće 1999. počinile nad albanskim ženama. Dževahire Rahmani posvedočila je da su njena majka i još sedam žena nestale pošto su ih u selu Ćirez u opštini Vučitrn, 26. marta 1999. odveli pripadnici srpskih snaga. Njihova tela sa tragovima seksualnog nasilja kasnije su, po izjavi svedokinje, pronađena u jednom bunaru u selu.

Rahmanijeva je opisala da su srpski vojnici grupu albanskih žena, među kojima su bile ona i njena majka, zatvorile u jednu štalu u Ćirezu, pošto su ih doveli iz obližnjeg sela Kožica, a zatim ih jednu po jednu izvodili.

Jedan od vojnika - koji su bili obučeni u tamnobraon i crne uniforme - svedokinju je, po njenim rečima, pipao po grudima, vređao je nedoličnim pitanjima i pokazivao joj polni organ, tražeći da ima seksualni odnos s njim. Na kraju joj je ipak dozvolio da se vrati u štalu kod ostalih žena.

Rahmanijeva je izjavila da je po izgledu i uznemirenosti drugih žena zaključila da su mnoge bile silovane. Njenu majku, pripadnici srpskih snaga izveli su sa još dve starije i pet mladih žena i one se nikada nisu vratile.

Za kampanju nasilnog proterivanja oko 800.000 Albanaca u prvih šest meseci 1999. optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: